| Muurschilderij in de Lollepotstraat.

'Racistisch' fresco zaait verdeeldheid binnen lgtbq-gemeenschap

Arnaud De Decker
© BRUZZ
13/06/2019

Een muurschildering die in 2015 nog met veel enthousiasme werd onthaald in hartje Brussel zorgt vandaag voor de nodige ophef. “De tekenstijl van de tekenaar is racistisch”, klinkt het in de rangen van de opdrachtgevende koepelorganisatie Rainbow House. Het fresco werd ook al beklad met tags in die zin.

Vier jaar geleden verscheen in de Lollepotstraat in het centrum van Brussel een kleurrijk fresco. Het grote schilderij, die elf verschillende lgtbq-gerelateerde personages afbeeldt, is van de hand van Ralf König, een Duitse auteur en striptekenaar die vooral bekend staat voor zijn populaire homostrips. Het schilderij, die als ode aan de seksuele diversiteit en verdraagzaamheid is bedoeld, prijkt in het midden van de populaire uitgaansbuurt van de hoofdstad.

De muurschildering kwam er in opdracht van het Brusselse Rainbow House, een overkoepelende organisatie voor verschillende lgtbq-verenigingen in Brussel. Het werd met veel enthousiasme onthaald, en van kritiek was er lange tijd geen sprake.

Kritiek uit eigen rangen

Sinds de zomer van 2018 ligt het gevoeliger. De muurschildering is beklad met woorden als “transphobia” en “racism”, omwille van het “gekarikaturiseerde en stigmatiserende” karakter van de tekening, zegt woordvoerster van Rainbow House Rachael Moore aan De Morgen. Vooral de zwarte lesbienne en de dragqueen op de tekening worden geviseerd. "De manier waarop König zwarten verbeeldt, leert dat hij beïnvloed werd door racistische tekeningen uit de jaren '50", klinkt het.

Moore bevestigt dat ze König vroeg om aanpassingen te realiseren, maar daar wil de kunstenaar niks van weten. De tekening zal uiteindelijk standhouden in de Lollepotstraat, op een steenworp van de Ancienne Belgique, “inclusief de tags, en met een bordje die de kijker de nodige context biedt”, zegt Moore nog.

Intussen heeft König op de Duitse radio gereageerd op de heisa. Hij vindt het bijzonder jammer dat zijn tekening zo wordt opgevangen, terwijl hij een net averechts effect voor ogen had. “Wie mijn werk kent, zou beter moeten weten”, klonk het. Verder sprak hij over een brief waarin Rainbow House hem “op een schoolmeesterachtige manier” uitlegde waaraan een cartoon moest voldoen en hem vroeg het fresco aan te passen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , LGTBQ , Rainbow House , Ralf König , rachael moore

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni