| De jongeren van vzw Nakama in Laken verdelen voedselpakketten aan huis.

Ramadan-initiatieven rond voedselhulp leiden tot lange wachtrijen

EC
© BRUZZ
16/04/2021

Van warme maaltijden aan huis tot 'iftar-boxen' voor dakloze Brusselaars. Tijdens de ramadan organiseren verschillende moskeeën en hulporganisaties voedselhulp voor wie daar nood aan heeft. Er zijn nu al zeker dertig verdeelpunten in heel Brussel, vaak gestuurd door jongeren, die lange wachtrijen trekken. "Mensen merken dat er nood is aan hulp."

Op het gemeenteplein van Molenbeek staan donderdag in de late namiddag een honderdtal mensen in de rij. De beelden zijn gedeeld op sociale media. De vzw JSC Fondation verdeelt er voedselpakketten ter gelegenheid van de ramadan, een maand waarin solidariteit bij de moslims centraal staat. Wat verderop in de Ribaucourtstraat is de wachtrij minstens even lang. Daar verdelen huisnummers 18 en 48 warme maaltijden en voedselpakketten.

"We hebben vandaag meer dan 600 pakketten verdeeld", kondigt JSC Fondation dinsdag, de eerste dag van de vastenmaand, aan via Facebook. Ze roepen op om geld te storten of eten te komen doneren. Dadels, melk, zoete gebakjes, kleine waterflesjes, bloem en eieren zijn altijd welkom. De lijst met zulke verdeelpunten is lang dit jaar: zeker dertig initiatieven zijn deze week al opgestart en er zullen er wellicht nog volgen.

"Begin niet met koken zonder te weten waar je de maaltijd gaat verdelen”, schrijft iemand op de Facebookgroep met iftar-verdeelpunten. De iftar is de warme maaltijd die moslims eten na zonsondergang. “Laten we van deze maand een maand om te delen maken, niet om te verspillen.” In het begin van de week stonden er soms mensen met grote voorraden aan een verkeerd adres.

"Ik denk dat er dit jaar wel dubbel zoveel verdeelpunten zijn dan anders"

Ilyas Mouani, vzw Nakama

“Ik denk dat er dit jaar wel dubbel zoveel verdeelpunten zijn dan anders”, zegt Ilyas Mouani van de vzw Nakama. Die jeugdorganisatie verdeelt deze maand voedselpakketten in de Modelwijk in Laken, maar ze gaan ook om de twee dagen 150 tot 200 warme maaltijden leveren in het Noordstation. “Er zijn deze ramadan enorm veel organisaties mee bezig. De vorige jaren kwam de voedselhulp vooral uit de moskeeën, maar nu zijn het veel meer jongeren. Gewoon een groepje dat zich spontaan organiseert, een tent opzet en samen begint te koken. Dat maakt het heel wat mooier dan andere jaren. Mensen merken echt dat er nood is aan hulp. Voor daklozen, maar ook meer en meer voor andere personen die werkloos zijn geworden en moeten overleven."

Nieuwe vraag

Op de lijst staan initiatieven van Evere tot Vorst, al is de voedselhulp vooral geconcentreerd in Molenbeek. Er zijn bijvoorbeeld jongeren die aan het ‘Parc Blanc’, de betonnen parking in de Brunfautstraat, elke avond maaltijden verdelen. Op de grens van Molenbeek en Koekelberg leveren jongeren maaltijden aan huis, georganiseerd door de vzw Confinement. Zij hebben ook een smoothie-afhaalpunt vanaf 21 uur 's avonds in Koekelberg. En ook aan de ‘vijf blokken’ in Brussel-Stad hebben jongeren zich georganiseerd in de Grootsermentstraat. De vzw Colis du Coeur Zakaria, vorig jaar opgericht door Brusselse jongeren, verzekert warme maaltijden in de Marollen.

"Corona is misschien bijna afgelopen, maar ik vrees dat het nadien nog erger wordt"

Hicham Moussa, vzw Colis du Coeur

"Bij ons gaat het niet specifiek over de ramadan, maar gewoon een nieuw project om het schooljaar mee af te sluiten”, zegt Hicham Moussa van de vzw Colis du Coeur Zakaria. Zijn vzw bereidt sowieso elke vrijdag warme maaltijden in de Marollen en verdeelt tweemaal per week voedselpakketten in de wijk. “Wij hebben de voorbije dagen 200 maaltijden per dag klaargemaakt. Tegen het eind van de maand willen we tot 400 maaltijden gaan", zegt Moussa.

Het publiek dat bij hen langskomt, is gevarieerd. “Mensen die hun job zijn kwijtgeraakt door corona zien we sinds oktober vaker, zoals mensen uit de horeca. En ook meer gezinnen waar een van de ouders werkloos is. Corona is misschien bijna afgelopen, maar ik vrees dat het nadien nog erger wordt", zegt Moussa.

Dat is ook een reden voor andere bestaande hulporganisaties om zich extra in te zetten de komende weken. De vzw Citoyens du Partage verdeelt elke dag 500 maaltijden bij mensen zonder papieren of onderdak. Omwille van de ramadan gaan ze er dit weekend 5.000 verdelen. "Wij hebben een wachtlijst van 3.700 personen", zegt organisatrice Hanane El Amrani. Food Dignity, de nieuwe voedselbank van vzw Job Dignity aan het Zuidstation, gaat deze maand ‘Iftar boxen’ uitdelen bij dakloze Brusselaars.

Sensibiliseren

Omdat de maaltijdbedeling soms voor files in de Molenbeekse straten zorgt, zet de lokale politie extra ploegen in om de mensen te sensibiliseren. "Onze gemeenschapswachten volgen de situatie op. We weten dat Molenbeek elk jaar tijdens de ramadan populair is om inkopen te doen", besluit politiewoordvoerster Caroline Vervaet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , voedselbedeling , voedselpakketten , voedselbank , food dignity , Job Dignity vzw , Ramadan

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni