De verschillende regeringen van ons land zijn het woensdag eens geraakt over het nationaal energie- en klimaatplan. De deadline om dat plan bij de Europese Commissie in te dienen, ligt op 31 december.
Regeringen akkoord over nationaal energie- en klimaatplan
Het nationaal energie- en klimaatplan moet ons land toelaten om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 35 procent te doen dalen. De bevoegde ministers hadden elk al een klimaatplan voor hun gewest opgesteld, maar een nationaal plan voor heel België was er nog niet. Zo'n overkoepelend plan wordt al op 31 december verwacht op de Europese Commissie, dus moesten de verschillende regeringen de koppen woensdagochtend bij elkaar steken op het Overlegcomité.
De vergadering duurde uiteindelijk niet erg lang. Na een paar "kleine beslissingen", dixit Waals minister-president Elio Di Rupo (PS), waren de ministers eruit. Concreet zijn de regionale klimaatplannen nu samengevoegd tot een leesbaar, coherent geheel. Nieuwe maatregelen zijn er dus niet genomen, maar de regeringen moesten het nog eens worden over een aantal technische details over onder meer biobrandstoffen en woningrenovaties.
Reacties van Vlaams en Federaal niveau
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) is tevreden. "De gesprekken verliepen in een heel goede, constructieve sfeer. Ik ben heel fier, want ondanks alle onheilsberichten zijn we er toch in geslaagd een goed, ambitieus, maar ook haalbaar en betaalbaar akkoord te sluiten om voor te leggen aan de Europese Unie." Dat het Vlaamse klimaatplan wat achterop hinkt op die van de andere gewesten, wil Demir niet gezegd hebben. "Europa vraagt van België 35 procent minder uitstoot in 2030, en dat is ook waar Vlaanderen naar streeft", zei ze.
Federaal energieminister Marie Christine Marghem (MR) benadrukte dat België nu in staat is om aan de eisen van de Europese Commissie te voldoen. "We hebben een grote vooruitgang geboekt", zei ze. Marghem had eerder kritiek geuit op de Vlaamse plannen, maar wilde die niet herhalen. "Ik voel de goede wil bij de Vlaamse collega's om die doelstelling van 35 procent te halen. En waar een wil is, is een weg."
Brussels minister Alain Maron (Ecolo) zal later op de dag in het Brussels Parlement de plannen komen voorstellen.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , klimaat , Klimaatactie , Alain Maron
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.