Rue du Croissant (4): Familie Noumair

Michaël Bellon
© Brussel Deze Week
18/02/2011
Er mag dan een theaterstuk gemaakt zijn over hun straat, de bewoners van de Halvemaanstraat kijken vooral graag tv. Ook in het vierde gezin waar we op bezoek zijn, blijft naar zuiderse gewoonte de tv aan tijdens het gesprek. Met gedempte klank, dat wel.

Op nummer 117 woont een groot gezin, maar op moeder na is iedereen de deur uit. Op het eind van het gesprek valt Sami nog net op tijd binnen om mee op de foto te kunnen. De zitjes waarin we plaatsnemen, verraden de gemengde afkomst van het gezin. Pa Abdelaziz is afkomstig uit Marokko. Hij is 23 jaar getrouwd met Isabelle, die haar roots heeft Noord-Frankrijk, nabij Douai. Ze had een Belgische moeder die nog een tijd in Charleroi gewoond heeft. Dat vergemakkelijkte de stap om in Brussel te komen studeren, aan het Institut d'Optique Raymond Tibaut in de Kapitein Crespelstraat bij het Stefaniaplein. Op die school leerden de studenten Optiek zo goed en diep in elkaars ogen kijken, dat een relatie tussen Isabelle en haar medestudent Abdelaziz onvermijdelijk werd. Tot vier jaar geleden hielden ze samen een optiek open aan het Noordstation, daarna hadden ze er genoeg van. Abdelaziz doet nu in centrale verwarming, Isabelle studeert om verpleegster te worden.

Het nationaliteitenvraagstuk speelt geen rol. Isabelle: "We zeggen vaak dat we Fransen, Belgen en Marokkanen zijn. We zijn ook geen praktiserende gelovigen. Abdelaziz gaat niet naar de moskee. De feesten vieren we wel, zowel het Offerfeest als Kerstmis. Voor de rest is alleen het salon Marokkaans en eten we geen varkensvlees. Abdel­aziz heeft in Marokko nog een broer en twee zussen, maar we gaan er niet meer zo vaak naartoe. Hij doet jaarlijks nog een weekje de ronde van de familie, maar we gaan ook graag eens ergens anders op vakantie."

Het gezin woont al meer dan twintig jaar in de buurt, en zestien jaar in deze straat. "Wat goed is, is dat er hier laat altijd nog wel een winkeltje open is. Als je in Neder-Over-Heembeek woont en je moet na je werkuren nog inkopen doen, dan ben je gezien. Door die buurtwinkeltjes leer je elkaar ook wat kennen. Het heeft hier wel iets van een dorpsgemeenschap. De kinderen spelen met elkaar in de tuin, en als we op vakantie gaan, komt het vrouwtje van hiernaast voor de katten zorgen. De buurt wordt ook steeds meer kosmopolitisch. Sinds twee, drie jaar zijn er opvallend meer Afrikanen. Beneden in de straat zitten de mensen uit Oost-Europa, en wij zitten daar wat tussenin."

Isabelle is wel beetje benieuwd naar het toneelstuk. "Dat het over een ongeluk gaat, maakt me nieuwsgierig. Zoiets is hier ook al twee keer in het echt voorgevallen, en toen kwamen de bewoners inderdaad allemaal toestromen."

---------------
Rue du Croissant van Philippe Blasband en met Mohamed Ouachen, tot en met 27 februari in de KVS (in het Frans met Nederlandse boven­titels, 02-210.11.12, www.kvs.be)

Rue du Croissant

De Halvemaanstraat of rue du Croissant loopt op de grens van Sint-Gillis en Vorst. Haar bewoners vormen een doorsnede van het bonte Brussel. De Brusselse schrijver Philippe Blasband, die in de wijk woont, schreef een toneelstuk waarin fictieve bewoners van de rue du Croissant de hoofdrol spelen. We bezoeken vier weken na elkaar enkele echte bewoners.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Rue du Croissant

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni