Aljudhur ofte 'roots'. Dat is de naam van de podcast waar Saïda El Bajaj vanaf 24 september op BRUZZ mee uitpakt. Bekende Belgen met Marokkaanse roots vertellen er hun levensverhaal. Over het laveren tussen twee culturen en het overwinnen van obstakels. “Wat ik geleerd heb? Nooit opgeven.”
Saïda El Bajaj plaveit in nieuwe podcast de weg voor Marokkaanse Belgen
Saïda El Bajaj (31) heeft nu al negen gasten gestrikt en die elk apart in een aflevering de kleren van het lijf gevraagd. Het gaat om mensen die een link hebben met Brussel, maar er niet noodzakelijk meer wonen. Zoals zijzelf, want de in Gent geboren El Bajaj is tegenwoordig een Ajuin, een Aalsterse, die graag naar de carnavalsstoet gaat kijken. Al droomt ze ervan om in Schaarbeek iets te kopen, “maar dat is veel te duur”.
In de podcasts komen levensverhalen aan bod van mensen van verschillende pluimage maar met één gemeenschappelijke noemer: hun Marokkaanse afkomst. Passeren onder meer de revue: journaliste Loubna Khalkhali, Groen-parlementslid Imade Annouri, voormalig 2 Fabiola-zangeres Zohra Aït Fath, expert politiegeweld Yassine Boubout en Leuvens burgemeester Mohamed Ridouani. 'Geslaagde' mensen dus, die zoekende zielen tot voorbeeld kunnen strekken.
Zelf is El Bajaj journaliste. Haar artikels verschenen onder meer in Focus Knack en Zaman, een Nederlandstalig Turks blad. Maar nu gooit ze het met de podcasts over een andere boeg.
Inspireren
“Ik wil vooral inspireren,” zegt El Bajaj. “Mensen hebben nood aan positieve verhalen, en deze mensen brengen die, zonder het zwoegen te verzwijgen. Het is een gat in de markt. Er zijn een half miljoen podcasts, maar eentje zoals die van mij – een podcast over de Marokkaanse gemeenschap – bestond nog niet.”
De gasten vertellen vrank en vrij over hun levensverhaal, de obstakels die ze tegenkwamen en hoe ze die overwonnen hebben, of onmogelijk kunnen overwinnen. “Kunstenaar Charif Benhelima vertelde bijvoorbeeld over zijn gevoel een buitenstaander te zijn, er niet in te passen. Dat heeft me erg ontroerd, deels omdat ik me er – met mijn Marokkaanse roots – in herken. Ook ik voelde me nergens thuis. Nu heb ik daar vrede mee, maar ik denk toch dat het mijn karakter veranderd heeft. Dat ik nu introvert en verlegen ben doordat ik er bijvoorbeeld op school nooit bij hoorde.”
De podcasts vormen samen ook een oproep om dat gevoel te overstijgen, om er het beste van te maken. “Wat ik persoonlijk geleerd heb van hen? Nooit opgeven. Echt geloven in jezelf, ook al krijg je de kansen niet. Al heeft bijvoorbeeld Mohamed Ridouani me geleerd dat ook omgevingsfactoren belangrijk zijn: waar je bent opgegroeid, wie je kent.”
Dat advies kun je natuurlijk verwachten van een socialistische burgemeester, maar de podcast gaat dieper. “Hij vertelde ook hoe zijn Vlaamse echtgenote eerst aarzelend ontvangen werd, bij zijn ouders. Zij hadden verwacht dat hij met een Marokkaanse vrouw zou thuiskomen. Ook Zohra vertelde me dingen over haar jeugd die ze nog nooit eerder publiek maakte. Welke? Dat kan ik nu nog niet verklappen. (lacht)”
Hoewel de podcastreeks een nobel doel nastreeft, is kritiek niet ondenkbaar. Want beklemtoont deze reeks niet net het belang van etnische afkomst, wat burgers mogelijk nog verder uit elkaar drijft? “We hebben sowieso te maken met die verwarring,” antwoordt El Bajaj. “De taal op school die anders is dan de taal thuis, de andere tradities, klederdracht, de keuken enzovoort. Mensen met roots die elders liggen, herkennen zich daarin. Ik denk dus niet dat het mensen uit elkaar drijft.”
Sowieso is El Bajaj niet tot deze reeks te reduceren, want de podcasts zijn maar een etappe in haar professionele parcours. “Binnen vijf jaar zou ik graag het nieuws lezen,” klinkt het ambitieus. “Op tv, op de radio. Bij BRUZZ bijvoorbeeld. (lacht)”
PODCAST: Aljudhur, vanaf 24 september als podcast op BRUZZ.be of via uw favoriete podcastapp.
Alle afleveringen van Aljudhur zijn beschikbaar in je favoriete podcast-app en op BRUZZ.be
Lees meer over: Elsene , Samenleving , saïda el bajaj , aljudhur , marokkaanse roots , podcast , diversiteit
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.