Analyse

Samusocial: het parcours van Peraïta

BVR
© BRUZZ
07/06/2017

OCMW-voorzitter Pascale Peraïta (PS) ligt onder vuur en dat niet voor de eerste keer. Zo kwam eind 2013 aan het licht dat ze als directrice van Samusocial 192.000 euro bruto per jaar verdiende, én een woning van het OCMW betrok. Is nooit veraf: burgemeester en beschermheer Yvan Mayeur (PS).

Dinsdagmiddag bevestigde OCMW-voorzitster en bestuurder Pascale Peraïta (55) op de gemeenteraad van de Stad Brussel dat ze bij Samusocial 17.000 euro per jaar verdient als lid van het bureau.

Ook burgemeester Yvan Mayeur (57) zat tot januari 2017 in dat bureau. Ook hij zou dus gelijkaardige hoge vergoedingen ontvangen hebben, maar wilde dat niet bevestigen.

Het is niet toevallig dat de twee samen in opspraak komen. En het is ook niet de eerste keer.

192.000 euro bruto per jaar
Tot oktober 2013 was Yvan Mayeur OCMW-voorzitter onder burgemeester Freddy Thielemans (PS). Pascale Peraïta was toen directrice van Samusocial. Maar halverwege die maand kwam aan het licht dat zij wel erg royaal vergoed werd voor die job: ruim 192.000 euro bruto per jaar.

Mayeur nam het toen op voor Peraïta, door te zeggen daar ook de patronale bijdrage bij zat, goed voor ongeveer 46.000 euro, en dat haar loon normaal was voor een directiefunctie in het Gewest.

Woning van OCMW
De storm was nog niet goed gaan liggen of daar kwam het bericht dat Peraïta in een appartement van het OCMW woonde. Opnieuw nam Mayeur, toenmalig voorzitter van dat OCMW, het voor haar op door te beklemtonen dat het niet om een sociale woning ging. Ze betaalde alles inbegrepen 1190 euro per maand.

Toch riep de constructie vragen op, omdat de woningen bedoeld zijn voor middeninkomens, en omdat Peraïta intussen OCMW-raadslid geworden was. Een maand later verhuisde ze ook effectief. “Het was niet illegaal om er te wonen, maar ook niet zeer ethisch”, verklaarde ze toen.

Wat ook niet ethisch was, waren de subsidies voor de renovatie van haar appartement. Dat vond althans het Gewest, dat de subsidies voorbehoudt voor mensen met lage inkomens, en het geld van het Brusselse OCMW terugvorderde.

OCMW-voorzitster
Een maand later neemt Mayeur de burgemeestersjerp over van Thielemans. Hij is op zoek naar een opvolger als OCMW-voorzitter, en stelt niemand minder dan Peraïta voor. De oppositie is woest en stemt tegen, maar kan niet verhinderen dat ze verkozen wordt.

Peraïta's nieuwe functie is onverenigbaar met die van Samusocial-directrice. Maar helemaal uit de organisatie stappen doet ze niet. Ze wordt gedelegeerd bestuurder en zetelt in die hoedanigheid in het bureau van Samusocial. Ze krijgt daarvoor in 2015 18.900 euro, in 2016 16.800 euro, ongezien voor een sociale organisatie. Wie nog in dat bureau zat: Yvan Mayeur. Tot januari 2017 streek hij vergelijkbare vergoedingen op, al hield hij daarover de lippen stijf op elkaar, dinsdag op de gemeenteraad.

Mayeur en Peraïta
De goede band tussen Yvan Mayeur en Pascale Peraïta doet de wenkbrauwen fronsen. Kwatongen noemen haar een marionet van Mayeur. “Er is vooral jaloezie over mijn relatie met hem”, zegt Peraita daarover. “Yvan kent me sinds ik zes was. We woonden in Elsene en gingen naar dezelfde school, hetzelfde zwembad en hebben samen gestudeerd. Er is een affectieve band tussen ons, zoals tussen broer en zus. Niets anders. Maar ik ben niemands marionet.”

Samusocial

De raad van bestuur van daklozenorganisatie Samusocial kreeg in 2016 voor 60.000 euro aan zitpenningen. Mayeur (PS) en Peraïta (PS) moesten opstappen als burgemeester en OCMW-voorzitster.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Politiek , Samusocial

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni