''Welke talen spreek je?’ Daar bots ik voortdurend tegenaan. Ik zoek een zomerbaantje, op een administratieve dienst of bij een kapper, en merk dat werkgevers personeel zoeken dat Nederlands en Engels kent.'
Selma (23): 'Iedereen vraagt me welke talen ik spreek'
"Toen ik achttien was, ben ik gestopt met de middelbare school om een opleiding veiligheidsagent bij Securitas in Vilvoorde te volgen. Ik ben geslaagd, maar kon vanwege mijn gebrek aan talenkennis geen werk vinden. In Vlaanderen eisen ze altijd kennis van het Nederlands. Ik besefte toen ook dat zo’n kantoorjob niks voor mij is, dus ben ik als kapster aan de slag gegaan."
"'Vijf jaar lang werkte ik in een kapsalon, maar ik merkte dat de job me niet gelukkig maakte. Ik ben een heel actief persoon, en dat kon ik niet kwijt in die baan. Ik voelde me eenzaam en hulpeloos, ik had de moed bijna opgegeven."
"Uiteindelijk besliste ik om terug naar school te gaan. Ik zit nu in mijn zesde jaar administratie en onthaal (BSO). Nog het zevende jaar en dan heb ik een diploma secundair onderwijs, waarmee je ook hogere studies kunt aanvatten."
"Als ik heel eerlijk ben: als kind heb ik theater gespeeld en dat vond ik geweldig. Iemand hier op de talentenbeurs vroeg me of ik geen actrice zou willen worden. Dat is mijn stiekeme droom, maar waar kun je zo’n studie volgen? En zal ik wel mee kunnen? Ik vraag me voortdurend af of en wat ik moet studeren. Wie kan me helpen om het uit te zoeken?"
"Tegelijk wil ik ook mijn talenkennis versterken. Op school hebben we twee uur Nederlands en twee uur Engels, dat is lang niet voldoende. Werkgevers beginnen een gesprek met je in de andere landstaal, en als je niet kunt antwoorden, kun je het vergeten."
"Ik ken helemaal geen Nederlands en Engels. Thuis praten we Turks. Ik kijk nooit televisie – mijn moeder is verslaafd aan de tv, die altijd op Turkstalige zenders staat. Alle jongeren in mijn wijk in Schaarbeek spreken thuis de taal van hun ouders, en onder elkaar Frans. Hoe kan ik dan Nederlands leren?"
"Ik hoorde hier op de talentenbeurs dat je gratis lessen Nederlands kunt volgen, dat zal ik komend schooljaar zeker doen. Ik wil voorbereid zijn als ik voor een tweede keer op de arbeidsmarkt beland."
Lees ook de verhalen van Tarek, Yasmine* en Omar op bruzz.be.
Lees meer over: Samenleving , Economie , Analyse
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.