De Senegalese vader van een Brusselaar, die op punt staat in het huwelijk te treden, belandde deze week meteen na aankomst in het gesloten centrum Caricole in Steenokkerzeel. Zijn paspoort en visum waren in orde, maar de man stond geseind in Frankrijk. Terwijl hij naar eigen zeggen nooit eerder voet op Europese bodem zette. Een advocaat ging in beroep tegen de beslissing en kreeg hem donderdag net op tijd vrij.
Senegalese vader net op tijd vrijgelaten uit gesloten centrum voor bruiloft zoon
Cheikh* is een hoge ambtenaar uit Senegal. Hij landt op 26 juli in België voor het huwelijk van zijn in Brussel wonende zoon, met een visum voor 61 dagen. Zo kan hij bij de religieuze plechtigheid op donderdag 27 juli zijn en ook het burgerlijk huwelijk op vrijdag 4 augustus bijwonen.
Maar verder dan Steenokkerzeel komt hij in eerste instantie niet. Cheikh brengt, tot zijn eigen verbazing, de eerste week van zijn verblijf in Europa door in het gesloten centrum Caricole, nabij de luchthaven.
De reden: in de Europese databank SIS staat Cheikh door Frankrijk geseind. "Een SIS- signalering is voldoende om een refoulementbeslissing te nemen," verklaart woordvoerster van Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ), Dominique Ernould aan BRUZZ. "Dat betekent dat we de toegang kunnen weigeren en beslissen om iemand te laten terugkeren."
Cheikh heeft naar eigen zeggen nooit eerder voet op Europese bodem gezet. DVZ zou hem verwarren met een andere persoon met dezelfde geboortedatum. Toch brengt hij een week in het gesloten centrum door, in afwachting van een oplossing. "Er waren twee mogelijkheden: terugkeren naar Senegal of een advocaat zoeken om in beroep te gaan, dus dat heb ik gedaan," zegt Cheikh. "Mijn zoon gaat trouwen, dat gebeurt maar één keer."
'DVZ moet uitleg geven'
Dienst Vreemdelingenzaken heeft wel degelijk informatie uitgewisseld met de Franse nationale dienst Sirene, laat DVZ weten aan onze redactie. De Belgische overheidsdiensten hebben een vraag gesteld aan Frankrijk, maar geen antwoord ontvangen, zegt de advocaat die door Cheikh en zijn zoon in de arm wordt genomen, Maurice Mandelblat. "Er is daarom geen sprake van een uitwisseling."
Bij twijfel over de identiteit van een persoon is DVZ verplicht verantwoording af te leggen over de beslissing. Maar DVZ heeft volgens de advocaat onvoldoende pogingen ondernomen om de identiteit van Cheikh te achterhalen. Zo stond er ook geen informatie in het administratief dossier over vingerafdrukken of andere pogingen om de identiteit van Cheikh met die van de SIS-geseinde persoon te vergelijken.
De Raad van Vreemdelingenbetwistingen (RVV) volgt de argumentatie van advocaat Mandelblat, al onderstreept het rechtscollege het belang van de SIS-databank. In beroep wordt de beslissing geschorst om Cheikh uit te zetten naar Senegal. "Gezien de bijzondere omstandigheden in deze zaak, is het noodzakelijk om meer informatie te verkrijgen over het signalement voordat er beslissingen worden genomen," klinkt het oordeel van de RVV.
Donderdag 3 augustus verlaat Cheikh het gesloten centrum. Dat is ruim een week na de geplande aankomst, maar nog net op tijd om vanavond bij het burgerlijk huwelijk van zijn zoon te kunnen zijn.
* De achternaam van Cheikh is bekend op de redactie.
Lees meer over: Samenleving , Dienst Vreemdelingenzaken , raad vreemdelingenbetwistingen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.