Sint-Lambrechts netheidskampioen, Brussel en Anderlecht rode lantaarn

© brusselnieuws.be
26/09/2012
Sint-Lambrechts-Woluwe behoort tot de properste gemeenten van het land. Anderlecht en Brussel-Stad staan dan weer helemaal onderaan de netheidsladder. Dat blijkt uit een onderzoek van Test-Aankoop. Het Brussels Stadsbestuur betwist de resultaten en stelt dat de netheid erop vooruitgaat.

Onderzoekers van het consumentenmagazine Test-Aankoop trokken in mei 2012 door meer dan veertig Belgische gemeenten, waaronder vijf Brusselse. Conclusie: in vergelijking met het vorige rapport acht jaar geleden is de netheid er globaal genomen op vooruit gegaan. Drie gemeenten kregen zelfs een perfect rapport. Ook Sint-Lambrechts-Woluwe viel die eer te beurt.

Anderlecht en Brussel-Stad kregen een slechte beoordeling. Sluikstorten blijft een van de grootste problemen, ondanks de geleverde inspanningen. Andere werkpunten zijn graffiti, overvolle vuilnisbakken, stadskankers, dierlijke uitwerpselen, wildplakken en vervuilde waterlopen.

Verband met bevolkingsdichtheid en armoede
Test-Aankoop deed ook onderzoek naar een eventueel oorzakelijk verband tussen de netheid in steden en gemeenten en hun bevolkingsdichtheid of het gemiddelde inkomen van hun inwoners.

"Net als bij het vorige onderzoek blijkt dat steden en gemeenten met een hoge bevolkingsdichtheid inderdaad meer problemen kennen omtrent openbare netheid dan de minder dichtbevolkte", besluiten de onderzoekers. Zo zijn Brussel en Anderlecht, twee van de drie gemeenten die de laagste score kregen, tegelijkertijd de dichtstbevolkte van de steekproef.

Toch is dit geen algemene regel, want hoewel Sint-Lambrechts-Woluwe na Schaarbeek het dichtstbevolkt is, scoort die gemeente het best op het vlak van de openbare netheid. "Het gemiddelde inkomen van de inwoners lijkt eveneens een rol te spelen bij de openbare netheid", klinkt het nog. "Zo hebben 5 van de 10 steden en gemeenten met een redelijke of slechte score het laagste gemiddelde inkomen per inwoner. Maar ook hier zijn er uitzonderingen. Oostende heeft bijvoorbeeld een lager gemiddeld inkomen per inwoner, maar is niettemin een van de drie properste steden van de steekproef."

Thielemans en Lalieux: 'Gigantische inspanningen geleverd'
Het Brussels stadsbestuur betwist de bevindingen van Test-Aankoop. "De onduidelijke werkwijze en de waarnemingen van de onderzoekers uitgevoerd in een paar uur tijd kunnen onmogelijk een duidelijk beeld geven van een ontzettend moeilijke realiteit", zeggen burgemeester Freddy Thielemans (PS) en schepen voor Netheid Karine Lalieux (PS) in een mededeling.

De beoordeling van de netheid in de Stad Brussel is gedaald in vergelijking met het vorige onderzoek van Test-Aankoop in 2004. "Nochtans zijn de geleverde inspanningen van de Stad Brussel op het gebied van de netheid tijdens de laatste 6 jaar gigantisch", aldus Thielemans en Lalieux. "Er blijven zwarte punten, zoals sluikstorten, maar de balans is positief."

De huidige bewindsploeg schuift onder meer de volgende verwezenlijkingen naar voor:
- meer dan 120 nieuwe straatvegers
- meer dan 1.000 nieuwe vuilnisbakken geplaatst
- de aankoop van 15 nieuwe vrachtwagens
- plaatsing van hondentoiletten, openbare toiletten en urinoirs
- inwoners kunnen genieten van een gratis dienst voor het verwijderen van graffiti
- drie schilders overschilderen dagelijks de gevels van de handelszaken in de handelsbuurten
- senslibisering via luidsprekeracties, bewonersvergaderingen, scholen
- meer dan 26.000 financiële sancties voor daders van onburgerlijk en oneerbiedig gedrag in de openbare ruimtes

Ook Anderlechts burgemeester Gaetan Van Goidsenhoven (MR) zegt dat er nooit meer inspanningen zijn geleverd op het vlak van netheid.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni