"Het was een nuttige bijeenkomst deze namiddag", aldus Philippe Vansteenkiste, voorzitter van de vereniging V-Europe die slachtoffers en nabestaanden van de terreuraanslagen in ons land groepeert. "Over de inhoud van wat op de infosessie is gezegd, kan ik niet ingaan, maar voor de verwerking van heel wat slachtoffers en nabestaanden zijn informatiesessies als deze zeer belangrijk."
Slachtoffers en nabestaanden van aanslagen krijgen info over onderzoek
Het was een beslissing van de drie onderzoeksrechters naar de aanslagen in Brussel en Zaventem van 22 maart 2016, om samen met het federaal parket vrijdag een tweede infosessie voor de slachtoffers en hun nabestaanden te houden in gebouwen van de KU Leuven. De infosessie kaderde, zoals de eerste infosessie van oktober 2016, in het inzagerecht van de slachtoffers in het lopende gerechtelijke dossier. De infosessie ging dan ook vooral over de stand van het onderzoek.
"Daarover kan ik niets zeggen", aldus Philippe Vansteenkiste, die zijn zus bij de aanslagen verloor. "Als er informatie wordt gelekt, kan dat door de advocaten van de tegenpartij aangewend worden als een procedurefout en dat kunnen we ons niet veroorloven. Wij zijn er net op uit dat iedereen die verantwoordelijkheid draagt voor die aanslagen voor de rechter komt. Dus dat willen we zelf niet ondergraven door nu over het onderzoek te spreken."
Is zo een sessie niet erg emotioneel? "Natuurlijk is dat emotioneel en zwaar, maar het is een proces waar we door moeten. Voor een aantal slachtoffers en nabestaanden van slachtoffers is het zelfs een essentieel onderdeel van hun verwerkingsproces."
Ook voor Myriam Gueuning, die gewond raakte bij de aanslag op Zaventem, was de sessie vrijdag in Leuven nuttig. "Het is een bijzonder complex dossier met heel veel slachtoffers en burgerlijke partijen. Het is voor het eerst dat ons land met zo iets groot werd geconfronteerd. Toch krijg ik de indruk dat de mensen van het gerecht, de politie en slachtofferhulp de zaak goed aanpakken."
Niet dat de kous daarmee af is. "We zijn geen slachtoffers, maar overlevers", zegt Myriam Gueuning. "We hebben na de aanslagen helaas enkele goede vriendschappen zien verwateren, maar met lotgenoten die de aanslag hebben meegemaakt of een dierbare verloren hebben, zijn we nieuwe vrienden rijker geworden."
"We hebben aan een oogopslag genoeg om mekaar te begrijpen en mogen mekaar in het holst van de nacht opbellen om mekaar te steunen, als we het moeilijk hebben. We vormen ook een hechte groep van vrienden binnen de slachtoffervereniging V-Europe. Ook dat helpt erg bij de verwerking."
Aanslagen Brussel 2016
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Aanslagen Brussel 2016 , V-Europe , federaal parket , Philippe Vansteenkiste , aanslagen Brussel
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.