Slechts 40 procent Brusselse terugkeerders uit rode zone laat zich testen

AM, KH
© BRUZZ
25/08/2020
Updated: 25/08/2020 17.34u
Ook in:
nl fr

Brussel concentreert haar strijd tegen het coronavirus vandaag vooral op de terugkeerders uit het buitenland. De motivatie om regels te volgen moet omhoog met positieve boodschappen. Dat bleek op een persconferentie van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC). Slechts 40 procent van de terugkeerders uit rode zones die een formulier invulden laat zich ook effectief testen.

Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie, gaf een update van de coronacijfers in het gewest en van de acties die de GGC onderneemt om het virus terug te dringen.

Uit de presentatie bleek onder meer dat de reproductiewaarde in Brussel vandaag rond 1 schommelt. Het virus wint dus niet meer aan sterkte. Dat weerspiegelt zich ook in de besmettingscijfers, die voor het eerst licht afnemen. De besmettingen vinden vandaag het vaakst plaats in familiale kring. "Mensen hernemen hun sociaal leven en één bubbel besmet zo geregeld een andere," legde Neven uit.

Opmerkelijk: van de 13.000 Brusselaars die sinds augustus uit rode zones terugkwamen en een terugkeerformulier invulden, lieten er zich maar 40 procent testen. "Ook in de andere gewesten zijn die cijfers niet echt goed en liggen ze onder de 60 procent," relativeerde Neven. Wie terugkeerde en geen formulier invulde is overigens nog niet opgenomen in die 40 procent. In werkelijkheid ligt het aandeel geteste personen uit rode zones dus nog lager.

Risico op opstand

Om het virus verder terug te dringen concentreert de GGC haar inspanningen dan ook onder meer op die terugkeerders. "Wie een test moet afleggen, moet ook in quarantaine, dat is een essentiële boodschap die nog beter moet doordringen," klonk het.

De GGC probeert ook steeds meer via positieve boodschappen te communiceren over de maatregelen tegen het virus. Dat gebeurt onder meer via campagnes in de openbare ruimte, maar ook door met bekende personen te werken die de jongeren kunnen bereiken. "Enkel communiceren over beperkingen leidt tot virusmoeheid en mogelijk zelfs tot opstandigheid," legde Neven uit.

De contact tracing verloopt ondertussen steeds efficiënter. Een maand geleden werden 70 procent van de gebelde mensen bereikt. Dat percentage is ondertussen gestegen tot 90 procent. Nog eens 10 procent van de personen die de tracing wil bereiken liet geen contactgegevens achter en kan om die reden niet gecontacteerd worden.

Meer tests

Ook de testcapaciteit in het gewest blijft stijgen en bedraagt momenteel 3.500 tests per dag. Tegen oktober/november moet dat aantal nog stijgen tot 5.000. In het Brussels gewest wordt vandaag ook meer getest dan het nationale gemiddelde: een op 1.300 Brusselaars wordt getest, tegenover 1 op 1.600 Belgen. Het aantal positieve tests ligt met 6,5 procent ook veel hoger in Brussel dan het nationale gemiddelde van circa 3 procent.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Inge Neven , corona , covid-19

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni