Snoepfabrikant Joris met sluiting bedreigd: 'Als dit niet meer mag, kan niets meer'

AD
13/08/2023
Updated: 17/08/2023 17.10u

Sinds 1938 produceert snoepfabrikant Joris authentieke snoepjes in de Groot-Bijgaardenstraat in Sint-Agatha-Berchem. Maar na herhaaldelijke klachten over geluidsoverlast, riskeert het bedrijf een enorme geldboete van 125.000 euro en stopzetting van de activiteiten.

Confiserie Joris is een instituut in Brussel en omstreken: al vier generaties lang worden de zure beren en zachte krieken er ambachtelijk bereid in koperen ketels. Maar afgelopen woensdag viel er voor de derde keer een ingebrekestelling op de deurmat van het bedrijf. Dat schrijft Het Nieuwsblad en bevestigt zaakvoerder Diederik Van den Driessche aan BRUZZ. Aanleiding zijn de aanhoudende klachten van een koppel buurtbewoners over de geluidsoverlast die de fabriek zou veroorzaken.

“Sinds het bedrijf zich hier in 1938 gevestigd heeft, hebben we niet één klacht ontvangen”, zegt zaakvoerder Diederik Van den Driessche. “Maar twee jaar geleden, tijdens de coronacrisis, is er een koppel naast de fabriek komen wonen dat vindt dat de fabriek te veel lawaai produceert.”

Het snoepjesbedrijf riskeert daarom een boete van 125.000 euro en een stopzetting van de activiteiten. “We worden ook verplicht om onze fabriek volledig te isoleren. Dat is niet alleen gigantisch duur en ingewikkeld, het is niet eens zeker dat daarmee de problemen van de baan zullen zijn.”

Herbestemming: van atelier tot loft

Volgens Van den Driessche ligt de verantwoordelijkheid voor de geluidsoverlast ook niet alleen bij het bedrijf. In 2006 werd het appartement in kwestie namelijk herbestemd van schrijnwerkersatelier tot woning. Aan die herbestemming was wel een voorwaarde verbonden: op het gelijkvloers moest een activiteit komen ten dienste van het appartement erboven. Daar is nooit rekening mee gehouden, waardoor de buren eigenlijk zelf in strijd zijn met de bouwvergunning.”

Bovendien heeft de projectontwikkelaar die het pand destijds heeft opgekocht, geen rekening gehouden met het feit dat de toekomstige appartementen zich naast een fabriek zouden bevinden, zegt Van den Driessche. De initiële eigenaar van het appartement, die er zo’n 15 jaar heeft gewoond, heeft nooit geklaagd over het geluid. Tijdens de coronaperiode werd het appartement verkocht, terwijl de activiteiten van de snoepfabriek tijdelijk stillagen. Toen de activiteiten opnieuw werden opgestart, bleken de nieuwe eigenaars echter niet om te kunnen met de geluiden die de snoepfabriek produceert. “Voor alle duidelijkheid: op piekmomenten produceert onze fabriek 40 decibel", aldus Van den Driessche. "Dat zijn minder decibels dan wij momenteel tijdens dit telefoongesprek produceren.”

Bovendien wordt er alleen tussen zes uur ‘s ochtends en vijf uur ‘s avonds gewerkt. “‘s Nachts is het met andere woorden muisstil, en ook in het weekend wordt er niet gewerkt. Het argument dat wij hun rust zouden verstoren, gaat voor mij dan ook te ver.”

Het pand waarin suikerbakkerij Joris actief is.

| Het pand waarin suikerbakkerij Joris actief is.

De zaakvoerder betreurt ook dat de buren geen gebruik hebben gemaakt van de gemeentelijke bemiddeling, die zich wel vaker ontfermt over dit soort geschillen.

Wasmachine

Het koppel bevestigt dat ze inderdaad klacht hebben neergelegd en er intussen drie ingebrekestellingen zijn verstuurd door Leefmilieu Brussel.

“Toen we begrepen dat de geluiden vanuit de fabriek afkomstig waren, hebben we meteen contact opgenomen met de zaakvoerder”, vertelt de buurvrouw. “We hebben hem gevraagd of hij naar ons thuis wilde komen zodat hij zelf kon luisteren naar de geluiden die ons storen, maar dat zag hij absoluut niet zitten."

"Een tweetal weken later kregen we uiteindelijk een mail waarin hij zei dat het geluid niet afkomstig was van de fabriek, maar van werkzaamheden in onze straat. Daarna hebben we - op aanraden van de gemeente - inderdaad besloten om klacht neer te leggen bij Leefmilieu Brussel. Daarop heeft Leefmilieu een ingebrekestelling verstuurd."

Volgens de buurvrouw klinken de geluiden als een soort van wasmachine die voortdurend ronddraait. “Soms klinkt het ook alsof je je in een vliegtuigcabine bevindt of als een metalen staaf die ergens tegenaan botst. Al meer dan twee jaar wordt onze rust voortdurend verstoord."

Toch is het niet de bedoeling om de activiteiten van de fabriek stop te zetten, aldus de buurvrouw. "Wij willen gewoon dat de zaakvoerder actie onderneemt en er een oplossing komt voor de geluidsoverlast."

Volgens Van den Driessche werden er wel degelijk verschillende pogingen ondernomen om tot een akkoord te komen, maar was een conversatie met de buren onmogelijk. "Ik heb geen andere keuze dan ook zelf juridische stappen te ondernemen", zegt de zaakvoerder. Ik hoop dat we dit alles zo snel mogelijk achter ons kunnen laten en ik mij opnieuw kan concentreren op mijn zaak. Wat ik vooral niet wil, is met grote statements naar elkaar beginnen gooien om zo nog meer ruis te produceren. Ik hoop dus dat we snel tot een oplossing kunnen komen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Agatha-Berchem , Samenleving , snoepgoed , geluidsoverlast

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni