"Hoe erger de situatie, hoe groter de solidariteit", zegt VUB-professor sociale psychologie Frank Van Overwalle over de solidariteitsgolf die Brussel momenteel overspoelt. Een gemeenschappelijke vijand, zoals het coronavirus, verhoogt de zorgzaamheid bij de bevolking, zegt hij.
Sociaal psycholoog: 'Gemeenschappelijke vijand verhoogt solidariteit Brusselaars'
Afgezien van de dramatische socio-economische gevolgen die de uitbraak van het coronavirus met zich meebrengt, laat deze crisis ook zien dat de Brusselaar enorm bekommerd is om zijn naasten. Burgers bieden spontaan hulp via affiches, buurtnetwerken en sociale media. Dat hoeft niet meteen te verbazen, zegt professor sociale psychologie Frank Van Overwalle (VUB) aan BRUZZ.
"In het algemeen geldt dat, hoe erger een bepaalde situatie wordt, hoe groter en omvangrijker de solidariteit", zegt hij. "Er is een gemeenschappelijke vijand, die zich vandaag manifesteert in de vorm van een virus. Mensen voelen zich bedreigd, en dat verhoogt de zorgzaamheid onder de bevolking."
Ook in de politiek
De zwaksten in de samenleving genieten zo van wat extra aandacht. Brusselaars vinden allerlei creatieve manieren om de zwaarst getroffen groepen een hart onder de riem te steken. Mensen bieden hulp om boodschappen te gaan doen, opvang te voorzien voor kinderen van werkende ouders, en heel wat burgers springen in de bres om de horecasector te steunen. De troeven van virtuele media lijken wellicht nooit zo duidelijk te zijn geweest als in deze coronacrisistijd.
"Het dwingt niet alleen de bevolking tot meer solidariteit. Ook de politiek wordt enigszins verplicht de strijdbijl te begraven," aldus Van Overwalle, verwijzend naar de federale samenwerking om de crisissituatie te coördineren.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , solidariteit , coronavirus , VUB , Frank Van Overwalle
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.