Sociale huurcontracten beperkt in de tijd vanaf 2013

© tvbrussel
20/07/2011
De Brusselse regering zet door met het voornemen om sociale huurcontracten te kunnen beëindigen na 9 jaar. Huurders die het na verloop van tijd financieel beter hebben, zullen geen aanspraak meer kunnen maken op een sociale woning. De precieze modaliteiten liggen echter nog niet vast.

Lees ook: Getto’s

De sociale huurcontracten van beperkte duur gelden alleen voor toekomstige huurders vanaf januari 2013. En alleen voor mensen die op termijn meer verdienen dan het maximale toelatingsinkomen. Over hoeveel meer is de regering het nog niet helemaal eens. Niet 110 procent van het toelatingsinkomen zoals eerst gezegd. Staatssecretaris voor Huisvesting Christos Doulkeridis (Ecolo) denkt eerder aan 150 procent.

"Dit is een belangrijke symbolische beslissing," vindt de staatssecretaris. "Er zijn vandaag evenveel gezinnen die wachten op een sociale woning en voldoen aan de inkomensvoorwaarden dan er gezinnen zijn die effectief een sociale woning hebben. Mensen met een hoger inkomen houden, is niet echt sociaal."

Het gemiddelde inkomen van een gezin dat in Brussel een sociale woning krijgt, bedraagt 10.519 euro per jaar. Voor een alleenstaande ligt de maximum inkomensgrens op 19.964 euro per jaar.

Sociale mix
Wie het na een tijd breder krijgt, zal door de huurhervorming moeten verhuizen. Dat lijkt in tegenstrijd met de sociale mix die de regering ook zo graag wil. Het tegendeel is waar volgens Doulkeridis. "Deze hervorming komt de sociale mix ten goede. Alle belangrijke nieuwe woonprojecten richten zich zowel op lage als gemiddelde inkomens. In de toekomst zal men de overstap kunnen maken, door een beetje meer te betalen als het inkomen omhoog gaat."

Verhuizen hoeft dus misschien niet noodzakelijk, meer betalen wel. Doulkeridis wil er wel voor zorgen dat een huurder niet plots in plaats van heel weinig, heel veel huur betaalt.

"We moeten voorkomen dat mensen liever een laag inkomen behouden om hun sociale woning niet te verliezen. Dat is niet positief voor de samenleving," aldus Doulkeridis.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni