Stadsboerderij op dak slachthuizen
Lees ook: Anderlecht promoot stedelijke landbouw
"Volgens een studie van de Facultés Universitaires Saint-Louis en het studiebureau Greenloop zou de ontwikkeling van de landbouw en de duurzame voedingssector 7.755, veelal laaggeschoolde, banen kunnen scheppen in het Brussels gewest", zegt Brussels minister voor Leefmilieu en Stadsontwikkeling Evelyne Huytebroeck (Ecolo).
"Deze kans moeten wij grijpen in onze hoofdstad, waar de werkloosheid 20 procent bedraagt. Tegelijk toont de toename van private en collectieve moestuinen aan dat steeds meer Brusselaars gewonnen zijn voor duurzame voeding."
Restaurant en winkel
De boerderijactiviteiten zullen worden toegespitst op de teelt van plaatselijke producten zoals spruitjes, asperges, witlof, champignons, salade, spinazie en prei. De productie is onder meer bestemd voor een nieuw restaurant en een winkel op de site. De stadsboerderij moet midden 2014 operationeel zijn.
De teelt zal 3.000 vierkante meter platdak bezetten. Het project kan rekenen op geld van het Gewest en de Europese Fondsen voor Regionale Ontwikkeling (Efro). Het project past in het masterplan voor de ontwikkeling van de site van de slachthuizen, goed voor een investering van 21 miljoen euro. De vernieuwing van de site is een van de grote projecten die de Anderlechtse wijk Kuregem een nieuwe aanblik moeten geven.
'Impuls voor de jeugd'
"De combinatie van onze nieuwe voedingshal met de stadsboerderij past helemaal in ons concept van de 'buik van Brussel'", zegt Joris Tiebout, afgevaardigd bestuurder van Abatan, het bedrijf dat de site beheert. "Waar kan dit beter dan op onze site: het is een plek waar traditie en vakmanschap hoog in het vaandel staan en steeds verder worden ontwikkeld."
"Dankzij de plaatselijke productie van groenten zal de directe lijn tussen producent en consument nog versterkt worden. Wij gaan daarom vol enthousiasme de uitdaging aan om samen met het Gewest aan de wieg te staan van de commerciële exploitatie van daktuinen in Brussel. Voor de jeugd in onze wijk geeft dit een nieuwe impuls, zodat de socio-economische ontwikkeling er op een duurzame wijze kan evolueren: kwaliteit, duurzaam milieu, sociale vooruitgang maar ook vreugde en welzijn moeten hierbij centraal staan."
Lees meer over: Anderlecht , Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.