Sterven in Brussel kan je duur te staan komen

BVR
© BRUZZ
09/01/2020

In Brussel overlijden is duurder dan in Vlaanderen. Daar zorgt de overlijdenstaks voor: een heffing bij de aangifte van het overlijden, vaak in de vorm van administratieve kosten. Die kunnen hoog oplopen: tot 224,40 euro in Jette. Die gemeente verdiende zo 181.500 euro, alleen al door de overlijdens in het UZ Jette. In Vlaanderen bestaat zo'n taks niet.

Het gaat strikt genomen niet om een taks maar om een administratiekost. De begrafenisondernemer betaalt die bij de aangifte van het overlijden, en vordert dit terug van de nabestaanden.

In Vlaamse gemeenten worden al jaren geen kosten meer aangerekend bij de aanvraag van een overlijdensakte, maar de Brusselse gemeenten doen dat wel nog, op Koekelberg en Sint-Gillis na.

Jette de duurste

In Jette kost een overlijden je het meest: 224,40 euro om precies te zijn. “Het gaat niet om een taks maar om administratieve kosten”, klinkt het daar. In Anderlecht, waar het grote Erasmusziekenhuis is, betaal je 175 euro, in Sint-Agatha-Berchem 164 euro en in Vorst 150 euro, in Ukkel is dat 100 euro en in Evere slechts 12 euro.

In Sint-Lambrechts-Woluwe verschilt het tarief dan weer afhankelijk van het feit of je inwoner bent (83 euro) of niet (213 euro).

“Het gaat om de recuperatie van gemaakte administratieve kosten”, klinkt het bij de burgerlijke stand van Jette. Met het grote UZ Brussel op haar grondgebied, kan de gemeente zo alvast rekenen op 181.500 euro extra aan inkomsten, weet Radio 2. Daar staat onder andere tegenover dat een chauffeur van de gemeente heen en weer rijdt om de overlijdensattesten van die dag op te halen.

'Staat niks tegenover'

Maar de sector zelf vindt niet dat er veel tegenover het betaalde bedrag staat. “Vroeger kwam de bode langs met alle documenten, en werd de kist vervolgens verzegeld”, zegt Johan Bexters van Funebra, de Belgische federatie van begrafenisondernemers. “Nu komt er niemand meer langs, en worden de goedgekeurde documenten vaak digitaal toegestuurd. De gemeente heeft dus niet veel extra kosten."

Volgens de oude Brusselse wetgeving mag het lijk het Brussels Gewest ook niet verlaten zonder die taksen betaald te hebben, waardoor de familie uit Vlaanderen soms langer moet wachten om afscheid te nemen. De nieuwe Brusselse ordonnantie maakt hier komaf mee, al is die nieuwe wetgeving nog niet goed gekend en wordt ze ook niet breed toegepast.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Jette , Samenleving , overlijdenstaks , administratie , begrafenis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni