30 augustus 2021: klanten hebben de mogelijkheid zich te laten vaccineren tegen het coronavirus en de ziekte Covid-19 in het filiaal van de supermarkt Carrefour in Evere.

| 30 augustus 2021: klanten hebben de mogelijkheid zich te laten vaccineren tegen het coronavirus en de ziekte Covid-19 in het filiaal van de supermarkt Carrefour in Evere.

Studie onderzoekt redenen voor Brusselse vaccintwijfel

TDN
© BRUZZ
14/10/2021

Er lopen studies naar de redenen waarom Brusselaars twijfelen om zich te laten vaccineren of pertinent weigeren om een coronaprik te laten zetten. Vooral jongeren passen voor het vaccin. "We willen het tot in de details begrijpen."

Dat heeft Brussels minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo) woensdagavond gezegd in het VRT-programma De Afspraak.

Eind augustus kwam de Brusselse gezondheidsinspectie met een plan dat de vaccinatiegraad tegen eind oktober zou moeten optrekken van 50 naar 65 procent (eerste prik). Elke week zouden er om dat doel te bereiken 16.000 prikken gezet worden. Op twee weken van die deadline ontving 56 procent van de Brusselaars een eerste prik.

Het contrast met Vlaanderen, waar 80 procent een dubbel vaccin kreeg, is enorm. "De Vlaamse vaccinatiecampagne verloopt uitstekend. Internationaal draait Vlaanderen mee aan de top. Dat had niemand vooraf durven voorspellen", reageert Maron. "Dat heeft in de eerste plaats te maken met een goede eerstelijnszorg. Op dat gebied zit Brussel tien jaar achter."

"We treden met jongeren in contact om hen te informeren en te overtuigen. Dat vraagt tijd, maar is de enige weg"

Alain Maron

20210915 1767 Zoom Maron

De stedelijke context is niet het enige antwoord voor het trage vaccinatietempo, want ook in vergelijking met andere Europese steden scoort Brussel slecht. "De vaccinatiegraad is te laag", geeft Maron toe. "Maar slechts twee steden zijn meer kosmopolitisch dan Brussel. Een derde van de inwoners riskeert bovendien armoede of sociale uitsluiting. Zoveel hoofdsteden zijn er niet met die problematiek."

Mierenwerk

De Brusselse gezondheidsminister wilde zelf ook dat het sneller ging. "Het heeft veel voeten in de aarde, maar beetje bij beetje verhogen we de vaccinatiegraad. Dagelijks voeren we 20 tot 30 gedecentraliseerde acties uit, voornamelijk in de wijken. We schakelen jeugdorganisaties in, want zij kennen de jongeren. We treden met hen in contact om hen te informeren en te overtuigen. Dat vraagt tijd, maar is de enige weg."

Om te weten waarom precies voornamelijk de Brusselse jongeren weigerachtig staan tegenover het vaccin, zou er een studie lopende zijn. "De resultaten zijn nog niet gekend. Maar het is belangrijk dat we in detail weten waarom de coronaprik geweigerd wordt", zegt Maron, die ook het Covid Safe Ticket verdedigde. "We wilden niet ingrijpen in het dagelijkse leven, maar zijn veranderd van idee. Het kan nuttig zijn om het virus in te dijken. En als het de vaccinatiegraad optrekt? Des te beter."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni