Taskforce voor Brussels onderwijs

© brusselnieuws.be
01/12/2010
Het Brussels gewest, de Franse gemeenschap en Vlaanderen richten een taskforce op om te overleggen over de problemen - met name inzake capaciteit - in het Brussels onderwijs. De taskforce moet minstens om de drie maanden samen zitten en wordt geleid door het Brussels gewest.

Het was een opvallend groot aantal excellenties dat vanmorgen verzamelen blies in het Brussels Information Point aan het Koningsplein. Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) en zijn Waalse collega Rudy Demotte (PS). Onderwijsministers Pascal Smet (SP.A) en Marie-Dominique Simonet (CDH), vergezeld van Waals vice-president Jean-Marc Nollet (Ecolo). Voor Brussel schoven Jean-Luc Vanraes (Open VLD) en Christos Doulkeridis (Ecolo), in respectievelijk de VGC en de Cocof bevoegd voor Onderwijs, mee aan tafel. Dat alles onder het toeziend oog van Brussels minister-president Charles Picqué (PS).

De verzamelde politici namen op de vergadering akte van de befaamde demografische vloedgolf die het Brussels onderwijs op zich ziet afkomen. Ook werd er een inventaris van de Vlaamse en Franstalige plaatsen in de scholengebouwen op tafel gelegd, met de mogelijkheden tot uitbreiding. Er wordt geschat dat er in het Brussels onderwijs tegen 2015, 22.070 plaatsen moeten bijkomen. 7.000 in het kleuteronderwijs, 11.000 in het lager en 4.070 in het middelbaar onderwijs.

Daarnaast beslisten de excellenties ook een taskforce op te richten waarin gewest en gemeenschappen overleg gaan plegen om de problemen aan te pakken. De taskforce zal minstens een keer om de drie maanden samenzitten en wordt geleid door het Brussels Gewest.

Een welomschreven doel en middelen zijn er nog niet, maar volgens Brussels minister Jean-Luc Vanraes gaat het om een belangrijke stap. "Hiermee geven de gemeenschappen aan dat ze niet op hun eiland kunnen blijven zitten," zegt Vanraes aan brusselnieuws.be. "Zo schrijven ze zich in in de logica dat er overleg moet zijn om de problemen in het Brussels onderwijs in de toekomst effectief aan te pakken."

"Brussel heeft een zeer specifieke demografie en daaruit voortvloeiende problemen," aldus nog Vanraes. "Dit vergt dan ook een andere en specifieke aanpak, en men kan niet voorbij aan het feit dat het alleen samen kan. Ook dat is eigen aan Brussel. Over het eigen muurtje kijken, en waar nodig de handen in elkaar slaan. Ik heb zeer lang aangedrongen op een bijeenkomst zoals die van vandaag, en eerst dacht ik een roepende in de woestijn te zijn, maar vandaag ben ik gelukkig dat we daadwerkelijk samen rond de tafel hebben gezeten."

'Kwantiteit aan kwaliteit koppelen'
Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet toonde zich achteraf verheugd over de ontmoeting. "Wij zijn hier al lang vragende partij voor en we zijn blij dat het Brussels gewest deze vergadering belegd heeft," laat hij aan brusselnieuws.be weten. Smet ziet geen graten in een uitbreiding van het Nederlandstalig onderwijs, "maar we moeten kwantiteit aan kwaliteit koppelen. Dat betekent dat de instroom vanuit de Nederlandstalige kinderopvang evenredig moet zijn en daar ook meer plaatsen moeten komen."

Smet zal zijn kabinetsmedewerkers en mensen uit de administratie afvaardigen naar de taskforce, die wat het hem betreft vaker dan om de drie maanden moet bijeenkomen. "We moeten om de drie maanden overleg hebben tussen de ministers, maar onze afgevaardigden moeten vaker samenzitten," aldus Smet. "Volgend schooljaar mogen er geen capaciteitsproblemen meer zijn."

'Beter laat dan nooit'
Groen! is blij dat er eindelijk overleg is tussen de gemeenschappen over onderwijs in Brussel. Brussels Parlementslid Elke Van den Brandt, die de bevoegde ministers hierover al interpelleerde, hoopt dat de taskforce ook efficiënt en ambitieus is. "Op korte termijn moet er een masterplan komen over de manier waarop de capaciteitsproblemen worden aangepakt. De komende jaren verwachten we nog een enorme toename van het aantal kinderen. We hebben nood aan een plan waarin duidelijk staat wie welke verantwoordelijkheid opneemt. Zowel de Franse als de Vlaamse gemeenschap zullen gevoelig moeten investeren in Brussel," klinkt het in een communiqué.

Van den Brandt hoopt ook dat het taskforce voor een langetermijnplanning zorgt: "De taskforce moet eigenlijk een permanent overlegorgaan worden, waarin gesproken wordt over inschrijvingscriteria, taalbeleid, uitwisseling van leerkrachten… ."

Vrijdag bevraagt Elke Van den Brandt collegevoorzitter Jean-Luc Vanraes (Open VLD) hierover.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni