De terreuraanslagen van 22 maart 2016 in Brussel en Zaventem hebben een duidelijke impact gehad op de volksgezondheid. Dat blijkt uit een studie die onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel hebben uitgevoerd. De klachten variëren van lichamelijke klachten tot mentale problemen.
Terreur heeft negatieve impact op volksgezondheid
Het is de eerste keer dat de impact van de recente golf terreuraanslagen (in ons land en in Europa) op de gezondheid bekeken wordt. De VUB-onderzoekers onderzochten het verband tussen terreur en gezondheid aan de hand van steekproeven. De data werden een week na de aanslagen verzameld bij 2.620 mensen die gevolg gaven aan de oproep om een enquête in te vullen.
Uit het onderzoek kwamen enkele opvallende resultaten. Zo voelde één op vijf van de respondenten zich een week na de aanslagen erg of heel erg bedreigd. Van die laatste groep beschouwde meer dan een derde die periode als de slechtste periode uit hun leven. Bijna driekwart van hen schreef dat toe aan de dreiging van terrorisme.
Fysieke en mentale problemen
Bovendien rapporteerden de mensen in deze groep aanzienlijk meer mentale problemen. Bijna de helft sprak van een hoog niveau aan psychische symptomen, zoals angst en depressieve gevoelens. Dat hing volgens de betrokkenen samen met de aanslagen en de daaropvolgende terreurdreiging. "In de week na de aanslagen trachtten heel wat mensen telefonisch om hulp te vragen," voegt professor Deschepper van de Vrije Universiteit Brussel daaraan toe. "Maar een grote groep bleef wellicht onder de radar."
De respondenten spraken bovendien niet enkel over mentale problemen na de terreuraanslagen. Bijna een op vijf rapporteerde een hoog niveau aan lichamelijke klachten. Flauwvallen (3,6 keer hoger), kortademigheid (2,4 keer hoger) en pijn op de borst (2,4 keer hoger) kwamen vaker voor na de aanslagen dan ervoor.
De onderzoekers concluderen dat de perceptie zich bedreigd te voelen sterk samenhangt met welbevinden en gezondheid. "Daarom moet de overheid ervoor zorgen dat burgers in staat zijn om ergens hulp te vinden indien zich een ramp voordoet," aldus Deschepper.
De bevindingen suggereren bovendien dat terroristische aanslagen niet alleen directe slachtoffers maken. Ook vele anderen die niet rechtstreeks getroffen zijn, ervaren problemen. Dit is uiteindelijk ook het doel van de terroristen.
Aanslagen Brussel 2016
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Wetenschap , Aanslagen Brussel 2016 , aanslagen Brussel , terreur
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.