10 juni 2020: het ruiterstandbeeld van koning Leopold II op het Troonplein werd opnieuw beklad als aanklacht tegen zijn rol tijdens de kolonisering van Congo

| 10 juni 2020: het ruiterstandbeeld van koning Leopold II op het Troonplein werd opnieuw beklad als aanklacht tegen zijn rol tijdens de kolonisering van Congo.

Tien experten aangeduid voor commissie rond Belgisch koloniaal verleden

© Belga
06/08/2020

De bijzondere Kamercommissie die zich buigt over het koloniaal verleden van ons land, heeft de tien experten aangeduid die de Kamerleden moeten bijstaan tijdens hun werkzaamheden. Dat maakt voorzitter Wouter De Vriendt (Ecolo-Groen) donderdag bekend.

“Er werd gekozen voor een multidisciplinair team met onder andere vijf historici, verzoeningsexperten en een vertegenwoordiger van de diaspora,” aldus De Vriendt. Enkele experten die deel uitmaken van de groep hebben zelf ook Congolese, Rwandese en Burundese roots of nationaliteit. Het team bestaat onder andere uit: Dr. Zana Mathieu Etambala (KMMA, KULeuven), historicus met specialisatie koloniale geschiedenis, Dr. Gillian Mathys (UGent), historica en onderzoeker, Laure Uwase, advocate aan de balies van Brussel en lid van de Rwandese Organisatie Jambo nieuws en Anne Wetsi Mpoma, Brusselse kunsthistorica van diaspora-vereniging Bamko.

De bijzondere Kamercommissie 'Congo/Koloniaal Verleden' werd midden juli samengesteld en krijgt een jaar de tijd om haar opdracht uit te voeren. "Vandaag werken vooroordelen nog altijd door die resulteren in racisme en discriminatie. Het is aan de politiek om de pijnlijke waarheid te assumeren, om er scherpe conclusies aan vast te knopen en te komen tot een officieel discours", zei De Vriendt toen hij vorige maand als commissievoorzitter werd aangeduid. Nu zijn dus ook de experten aangeduid die de commissieleden moeten bijstaan. Op die manier moet België de kans geboden worden in het reine te komen met zijn koloniaal verleden, maar ook zijn blik op de toekomst te richten.

‘Unieke’ historische opdracht

"Het werk dat wij aanvatten is nooit eerder gebeurd en ligt bij velen erg gevoelig. Het is begrijpelijk dat dit een beetje aanvoelt als een sprong in het onbekende.” vertelt De Vriendt. Ook andere experten zullen de kans krijgen aan bod te komen tijdens de werkzaamheden. In oktober wordt een eerste, tussentijds rapport van de experten verwacht, met "een stand van zaken met betrekking tot het bestaande historische onderzoek over het Belgische koloniale verleden en een aanzet tot erkenning en perspectieven", legt De Vriendt uit.

Daarna zal de parlementaire commissie het verdere onderzoekswerk bepalen, hoorzittingen organiseren en werken richting een finaal rapport met conclusies en aanbevelingen. Volgens De Vriendt is de groep die werd samengesteld, uiterst gemotiveerd en zich bewust van haar "unieke" historische opdracht. "De lat ligt hoog en dat is nodig: in het reine komen met het koloniaal verleden van ons land en perspectief uittekenen voor vandaag en morgen.” aldus de commissievoorzitter.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , koloniaal verleden , Congo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni