Toekomst Auberge onzeker

Lieven Bulckaert
© Brussel Deze Week
10/02/2011
Een brand in de paasvakantie vorig jaar takelde de grote hoeve aan het Meiersplein zwaar toe. Het pand (of wat ervan overbleef) werd gestut en met zeilen omgord: inpakkunstenaar Christo zou in zijn nopjes zijn. Eén verschil: Christo’s projecten zijn beperkt in de tijd, terwijl de restauratie van L’Auberge des Maïeurs blijft aanslepen.

De zware windvlagen van de herfst rukten de dekzeilen los, en het grote complex ging eruitzien als een op de klippen gelopen galjoen. Dakpannen die nog op hun plaats lagen, kwamen naar beneden. Enkele muren die nog overeind stonden, stortten in en het (oorspronkelijke) indrukwekkende dakgebinte takelde verder af. "De gemiddelde boer in West-Vlaanderen beschermt zijn varkensvoer, bieten of aardappelen beter tegen de vorst dan de Woluwenaren hun enige stuk erfgoed," klonk het toen.

Sinds vorige week is men met volle moed aan het werk gegaan. Iedereen hoopt dat het niet om een lukrake ingreep gaat, maar om een samenhangend geheel van maatregelen dat L'Auberge in ere herstelt. Sinds jaar en dag draaide er op de benedenverdieping een restaurant met die naam. Over de culinaire kwaliteiten van het eethuis waren de meningen verdeeld, maar vele Woluwenaren weten nog dat er een dynastie van landbouwers woonde die verschillende burgemeesters heeft geleverd. Inderdaad, een brok lokale geschiedenis.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Pieters-Woluwe , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni