Torens en 2.000 woningen rond het Zuidstation

KH
© brusselnieuws.be
30/04/2015

De wijk rond het Zuidstation krijgt er in totaal circa 2.000 woningen bij. Dat bleek bij de voorstelling van het richtschema voor het gebied. Het massieve kantoorproject Victor aan het Zuidstation wordt bijvoorbeeld een gemengd project, met 37.000 vierkante meter woningen. Victor zal nog steeds 140 meter mogen reiken. En ook aan de zijde van de Fonsnylaan komt er hoogbouw.

De Brusselse regering heeft donderdagochtend het richtplan goedgekeurd voor de omgeving van het Zuidstation. Het plan biedt een kader voor de toekomstige ontwikkelingen in de wijk. Dat is nodig, want de inrichting van de stationsomgeving is allesbehalve geslaagd. De vorige Brusselse regering van Charles Picqué besefte bovendien dat de toekomstige kantoorprojecten de wijk nog meer naar een monofunctionele buurt zou doen overhellen.

Het richtplan wil van de stationswijk, die vandaag vooral door kantoren wordt gedomineerd, een gemengde wijk maken, waar ook plaats is voor 2.000 nieuwe woningen, winkels en andere voorzieningen.

Een gevolg van die intentie is dat het massieve Victorproject, dat 100.000 vierkante meter kantoren plande, helemaal wordt hertekend. Toch wat de functies betreft: er komen nu 60.000 vierkante meter kantoorruimte, 37.000 vierkante meter woningen en nog eens 3.000 vierkante meter winkels.

Het Victorproject (van promotor Atenor) blijft wel op hoogbouw inzetten. Het project wordt nog steeds opgevat als drie torens van respectievelijk 89, en 105 en 140 meter. De hoogste toren blijft zo maar 10 meter onder de Zuidertoren, vandaag nog steeds het hoogste gebouw van België.

“De Zuidertoren staat daar nu zo maar wat vereenzaamd”, zegt Djamel Klouche, die het stedenbouwkundig team leidt die het masterplan opstelde. “Een beetje gezelschap zal de toren deugd doen.”

Hoogbouw aan Fonsnylaan
Ook aan de zijde van de Fonsnylaan, aan de andere kant van de sporen, wordt hoogbouw mogelijk. Het richtplan plant daar kantoortorens tot 95 meter hoog ter hoogte van de Overdekte Straat en de ingang naar de hoofdgang door het station. De torens zijn voor een goed begrip gepland aan de zijde van de treinsporen, op de terreinen van de NMBS dus. In een tweede fase zouden dan nog twee bijkomende kantoorgebouwen verrijzen aan de linkerzijde van het voormalige postsorteercentrum.

Dat sorteercentrum staat al jaren leeg, maar wordt behouden. Welke functie het gebouw in de toekomst krijgt is nog niet duidelijk.

De hoogbouw rond het station past in het principe van de 'double skyline'. “De huidige skyline is erg heterogeen en dat gaan we niet helemaal omgooien door alles op één niveau te brengen”, aldus Klouche. “We gaan bij toekomstige nieuwbouw voor een dubbele skyline: hoogbouw enerzijds, een laag niveau op mensenmaat anderzijds.”

Het richtschema onderscheidt twee fases. De eerste fase groepeert projecten die tegen 2018-2020 moeten af zijn. Het gaat dan onder meer 87.000 vierkante meter kantoren aan de Fonsnylaan, het renoveren van het postsorteercentrum, het gemengde Victorproject, de opwaardering van de Overdekte Straat en de verplaatsing van de bus- en taxistandplaats (zie 'Markthal en park voor Zuidstation'), net als de Grond-Wettunnel die het tramverkeer ondergronds moet brengen. Ook de voedingshal en een nieuwe fietsparking van 1.500 m² zitten in de eerste fase.

In een tweede fase (tegen 2025) moet onder meer het station zelf aangepakt worden. Er komen dan ook nog een pak woningen bij, onder meer aan de Veeartsenstraat, waar nu een carwash gevestigd is.

Helemaal nieuw is het plan overigens niet. Het richtschema werd als eens voorgesteld op de vastgoedbeurs in Cannes in de vorige legislatuur. Ondertussen werd het verfijnd en was er ook al overleg met de verschillende betrokken gemeenten. Het Gewest wijst erop dat ook de verkiezingen voor vertraging zorgden.

Lees ook Markthal en 'park' voor Zuidstation.

Onderstaand beeld geeft een overzicht van verschillende plannen en fases. Klik op het plan voor een grotere weergave (enkel beschikbaar in het Frans).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni