| Paul Dujardin en Françoise Roels

Twee Brusselaars spannen de kroon: 90 en 61 mandaten

KH
© BRUZZ
16/02/2021
Updated: 17/02/2021 08.21u

De Brusselse vastgoedtopvrouw Françoise Roels heeft 90 bestuursmandaten. Haar gewestgenoot en voormalig Bozardirecteur Paul Dujardin heeft er 61. De twee staan daarmee bovenaan de Belgische lijst. Het gaat bijna uitsluitend om onbetaalde functies.

De gegevens die het Rekenhof jaarlijks publiceert over de mandaten, staan ook toe om te kijken wie het meeste functies cumuleert. Eenmansorganisatie Cumuleo maakte verschillende klassementen op basis van de data van het Rekenhof: een lijst met de meeste mandaten, een met de meeste betaalde mandaten en een met de meeste onbezoldigde.

Helemaal bovenaan de lijst met alle mandaten (betaald en onbetaald, mandaten van 2019) vinden we alvast twee Brusselaars. Cofinimmotopvrouw Françoise Roels uit Sint-Lambrechts-Woluwe heeft niet minder dan 90 bestuursmandaten, in verschillende vastgoedvehikels. Enkel haar vergoeding als bestuurster bij Cofinimmo (afgerond op 400.000 euro) en het zitje in de raad van bestuur van Proximus (13.000 euro) zijn vergoed.

Partnerschappen als basis

Op nummer twee staat Paul Dujardin, tot begin deze maand nog directeur van cultuurhuis Bozar. Dujardin had in 2019 61 mandaten en ook die zijn vrijwel allemaal onbezoldigd.

De voormalige directeur was onder meer bestuurder van de NV Congrespaleis, het bedrijf dat de congresruimten naast Bozar uitbaat. Maar ook bij cultuurpool Kanal, LUCA School of Arts, Jeugd en Muziek Brussel, Train World en ruim vijftig andere organisaties was Dujardin bestuurder of lid.

Enkel het directeurschap van Bozar en het zitje in de raad van bestuur van NV Congrespaleis zijn daarbij bezoldigd. "Deze laatste instelling is van groot belang voor de ontwikkeling van de Kunstberg, Brussel en het gewest," laat Dujardin weten in een reactie. "Ik neem deze taak zeer au sérieux."

"Een Afrikaans spreekwoord zegt: wanneer je snel wil gaan moet je alleen gaan, als je ver wil gaan moet je tezamen gaan."

Paul Dujardin

Paul Dujardin, directeur Bozar

"De andere mandaten zijn sinds 35 jaar een persoonlijk engagement voor de social profit. Als je veel krijgt van de civiele maatschappij moet je ook kunnen teruggeven aan die gemeenschap. Een Afrikaans spreekwoord zegt: wanneer je snel wil gaan moet je alleen gaan, als je ver wil gaan moet je tezamen gaan. Ik blijf geloven in co-creatie en participatie. Onze partnerschappen zijn de basis van het bestaan van Bozar."

De lijst met de meeste betaalde mandaten wordt nationaal aangevoerd door Caroline Deiteren, de huidige kabinetschef van Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert. In 2019 was Deiteren nog coördinator sociaal zaken bij Unizo. De meeste van haar 20 betaalde mandaten zijn aan die functie gelinkt. Hoe groot de inkomsten uit de verschillende mandaten waren, valt niet op te maken uit de gegevens van het Rekenhof, die vaak een vork tussen 1 en 5.000 euro opgeven voor een mandaat.

Deiteren zelf verduidelijkt dat het meestal om erg lage bedragen ging, "vaak enkele tientallen euro per vergadering". Ze benadrukt ook dat ze zelf niet de keuze had om een preciezer bedrag in te geven. "Mocht dat wel zo zijn, zou tenminste niet de indruk kunnen ontstaan dat ik daar veel geld heb aan verdiend." Doordat Deiteren overstapte naar Open VLD, gaf ze zowat alle mandaten ondertussen op.

Bezoldigde Brusselaars

De eerste bekende Brusselse namen staan een heel stuk dieper in de lijst. Brussels parlementslid Geoffroy Coomans (MR), VUB-professor Herman Mathijs, Brussels schepen Khalid Zian (PS) en gemeente- en OCMW-raadslid Sonia Lhoest (PS) hebben allemaal negen betaalde mandaten. De hoogte van de bedragen is daarbij nooit erg duidelijk omdat ook hier steevast met brede vorken wordt gewerkt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni