Tweehonderd Brusselaars wijzigden afgelopen jaren de registratie van hun genderidentiteit

© Belga - BRUZZ
15/07/2023

In 2022 pasten zowat 569 Belgen hun genderidentiteit aan op hun identiteitskaart. Dat berekende het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen op basis van gegevens uit het Rijksregister. In Brussel gaat het sinds 2018 om 200 mensen. "Een correcte geslachtsregistratie is belangrijk als erkenning op papier."

Concreet pasten 284 mensen hun geslachtsregistratie aan naar man, en 285 mensen naar vrouw. Wie een wijziging doorvoert van man naar vrouw is gemiddeld 26 jaar oud, omgekeerd is dat gemiddeld 35 jaar.

Opvallend is dat het jaarlijkse aantal Belgen dat zijn geslachtsregistratie aanpaste in 2018 sterk steeg van 110 het jaar voordien tot 740. Tot 2018 moesten trans personen zich verplicht laten steriliseren om een geslachtsregistratie aan te passen, maar sindsdien zijn de medische voorwaarden geschrapt. Tweemaal een verklaring afleggen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand volstaat.

Sindsdien lieten 1422 mensen hun geslachtsvermelding wijzigen waarvan 7 procent - 200 mensen - in Brussel. Sinds 1993, het jaar waarin het Rijksregister de aanpassingen systematisch begon bij te houden, vonden in Brussel 294 wijzigingen plaats.

Erkenning

"Een correcte geslachtsregistratie is voor een deel van de trans gemeenschap belangrijk als erkenning op papier", zegt adjunct-directeur van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen Liesbet Stevens. De procedure om de registratie van de genderidentiteit aan te passen zal nu nog verder versoepeld worden. Vorige week keurde de Kamer daarover namelijk een nieuw wetsontwerp goed. Die bepaalt dat wie zijn geslachtsregistratie of voornaam wil aanpassen, dat meermaals kan doen en daarvoor telkens dezelfde eenvoudige procedure zal moeten doorlopen.

Het instituut verwelkomt de nieuwe versoepeling, waardoor trans personen niet langer tweemaal hun keuze moeten bevestigen. "Alleen moet nog de genderregistratie van non-binaire personen mogelijk gemaakt worden, want niet iedereen voelt zich comfortabel in een van de twee hokjes M of V", benadrukt Stevens. De Kamer gaf al te kennen zich daarover in een latere fase te buigen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , genderidentiteit , identiteitskaart , geslachtsregistratie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni