Zes medewerkers van het UZ Brussel roepen het van de daken. We moeten ons nu met zijn allen strikter aan de maatregelen houden. In fase 3 moet het ziekenhuis ethische keuzes gaan maken over wie wel of niet te behandelen. "We organiseren ons, maar het is een georganiseerde nachtmerrie," zegt Elisabeth De Waele, hoofd Intensieve Zorg van het ziekenhuis.
Lees ook: Marc Noppen stopt als CEO van UZ Brussel
De STOP-actie is een oproep aan de samenleving. Het ziekenhuis neemt alle nodige stappen om naar de volgende fase 2A over te schakelen, zowel op het vlak van personeel als logistiek. Ook werkt het ziekenhuis een fase 3 uit. Dat houdt volgens De Waele in dat er ethische keuzes moeten worden gemaakt over wie wel en wie niet te behandelen en dat het ingezette personeel niet altijd geschoold zal zijn voor het type werk dat ze moeten doen.
"We organiseren ons, maar het is een georganiseerde nachtmerrie, en wij vragen 'stop'. We hebben gisteren meer opnames gehad dan we ooit in de eerste golf hebben gehad. De tweede golf is geen golf, maar een tsunami. Mogelijk twee of drie, vier keer zo groot als de eerste," zegt Elisabeth De Waele van de dienst Instensieve Zorg.
Bij de eerste golf kregen de zorgverleners applaus en werden ze in de bloemetjes gezet. Tijdens deze tweede golf moeten de zorgverleners voor hun eigen bescherming en die van hun naasten en patiënten oproepen om de regels te respecteren. De zorgverleners applaudiseren nu voor wie de veiligheidsregels wél respecteert.
Op het dak stonden prof. dr. Erik Debing (centrum voor hart- en vaatziekten), prof. dr. Dirk Devroey (decaan VUB-faculteit geneeskunde en farmacie), prof. dr. Elisabeth De Waele (dienst Intensieve Zorgen), prof. dr. Patrick Lacor (infectiologie), prof. dr. Marc Noppen (CEO) en Sally Van Hege (van het verpleegkundig departement).
Lees meer over: Brussel , Samenleving , UZ Brussel , coronamaatregelen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.