Het UZ Brussel test vanaf deze week uit of de hulp van een sociale robot zinvol is in de strijd tegen het coronavirus. De tweetalige robot Pepper staat de onthaalmedewerkers bij om patiënten die op consultatie komen te herinneren aan de basisprincipes om de verspreiding van het virus tegen te gaan.
UZ Brussel zet robot Pepper in tegen coronavirus
Om Pepper in het ziekenhuis in te zetten, werkt het UZ Brussel samen met het robotica onderzoekscentrum Brubotics van de Vrije Universiteit Brussel. De ingenieurs van Brubotics programmeren Pepper zodat die focust op sociale interactie met mensen, in dit geval patiënten die op consultatie komen in het ziekenhuis.
Voor inschrijving aan de balie verwelkomt Pepper de patiënten en spreekt hij ze aan. Hij maakt gebruik van zijn armen en handen om de uitleg die hij in het Nederlands en Frans geeft mee te ondersteunen. Slechthorenden kunnen de informatie die hij geeft volgen via de uitleg en illustraties op het beeldscherm op zijn borstkas.
Contactloos
Dit alles gebeurt contactloos, wat het opzet is van het robotgebruik. Op die manier vult robot Pepper de repetitieve (maar essentiële) taak aan van de onthaalmedewerkers, zodat zij zich nog meer kunnen toeleggen op het onthaal van kwetsbaren en hulpbehoevenden.
Pepper zal deze week eerst “een stage” doorlopen. Hij zal nauwgezet gemonitord worden door menselijke begeleiders. Zo kunnen de patiënten en het personeel wennen aan de nieuwste medewerker van het UZ Brussel.
Het UZ Brussel heeft al ervaring met het inzetten van sociale robots in het ziekenhuis. Zo gebeurt dit al meer dan een jaar door het kinderdiabetesteam met Nora, het kleinere robotzusje van Pepper, voor de ondersteuning van kinderen met diabetes type 1 tijdens hun zorgtraject.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , UZ Brussel , VUB , coronacrisis
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.