Vanraes: ‘Gemeenschappen, neem uw verantwoordelijkheid!’
Lees ook: Voorlopig njet voor 2.122 leerlingen
Vanraes is binnen de VGC bevoegd voor onderwijs. "Er zijn binnen de vijf jaar 15.000 à 18.000 nieuwe plaatsen nodig in het Brussels onderwijs om de demografische evolutie op te vangen," zei Vanraes. Het collegelid gaf toelichting bij de eerste cijfers na de online aanmeldingsprocedure in het Brussels Nederlandstalig onderwijs. "De Vlaamse en Franse gemeenschap moeten hun verantwoordelijkheid opnemen om die plaatsen te creëren. Onderwijs is een basisrecht."
Vanraes was vooral scherp voor de Franse gemeenschap. "Die heeft plannen voor 4.100 extra plaatsen. Veel te weinig, om van te huilen zelfs. Als de andere gemeenschap dan nog eens als bliksemafleider wordt gebruikt, ben ik helemaal gechoqueerd." Vanraes verwijst daarmee naar de klacht van de Franse gemeenschapsregering bij het Grondwettelijk Hof tegen de voorrangsregel voor Nederlandstaligen, die sinds dit jaar op 55 procent ligt.
Volgens Vanraes is het trouwens twijfelachtig of die voorrangsregel een klacht bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens wel zou overleven. "Maar zo'n probleem zou zich ook niet stellen als er gewoon al voldoende plaats was."
'Halen 20 procentregel niet'
De Vlaamse regering wordt ook met de vinger gewezen. "Er moet sterk uitgebreid worden, overal in Brussel," zegt Vanraes. "In slechts vier van de gemeenten zijn er nog plaatsen over in het onthaalklasje. Er liggen plannen op tafel in Vlaanderen voor 2.000 extra plaatsen, wij hopen op goedkeuring voor die dossiers. Maar zelfs daarmee haalt Vlaanderen de officieuze 20 procent-regel niet (De Vlaamse gemeenschap zou zo een vijfde van het Brussels onderwijs voor zijn rekening blijven nemen, red.). 40 procent van de Brusselse kinderen zijn Nederlandstalig noch Franstalig. Zij hebben ook recht op onderwijs."
Dreigen er ook kinderen helemaal uit de boot te vallen volgend schooljaar? Het antwoord op die vraag moest Vanraes maandag nog schuldig blijven. "We gaan nog volop bekijken waar we plaats kunnen bijmaken door bijvoorbeeld containers te plaatsen," zegt de minister. "Maar dat doen we nu al twee jaar, je kan die maatregel niet blijven herhalen. De problemen zijn het grootst in Schaarbeek en Evere, daar moeten we de prioriteiten leggen. Maar het water staat ons aan de lippen."
'En de taskforce?'
Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) verwacht oplossingen van de taskforce voor het Brussels onderwijs. Daarin zitten alle betrokken bestuursniveaus samen. "Het is aan Vanraes om die samen te roepen maar er is al vier maand geen vergadering geweest," zegt de woordvoerder van Smet aan brusselnieuws.be.
Op het kabinet van minister Vanraes wijst men er echter op dat het de taak is van minister-president Charles Picqué (PS) is om die taskforce samen te roepen.
Lees meer over: Samenleving
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.