De opvangcapaciteit van de dierenasielen in Brussel is dezelfde gebleven, maar de aanvragen om dieren achter te laten zijn alleen maar gestegen. Bij Veeweyde denken dat ze dat de gestegen levenskost ervoor zorgt dat sommige mensen hun huisdier niet meer kunnen verzorgen.
Veeweyde: 'Opvallend veel telefoontjes van mensen die hun dier niet meer kunnen verzorgen'
Veeweyde
Gisteren postte asiel Veeweyde in Anderlecht op Facebook dat ze geen honden, katten of knaagdieren meer kunnen aannemen. Momenteel verzorgen ze 74 honden, 25 katten en 16 knaagdieren. Normaal gezien kunnen ze wel drie of vier plaatsen vrijhouden voor spoedgevallen - inbeslagnames door politie of rechtbank - maar die zijn nu allemaal bezet. "De situatie is niet meer te houden” zegt Ludivine Nolf, de communicatieverantwoordelijke van Veeweyde, “we ontvangen zo’n 20 aanvragen per dag.”
De maanden juni en juli scoren altijd de laagste adoptiecijfers. “Mensen zullen pas na hun vakantie beginnen adopteren.” zegt Ludivine. “Vakantie is ook de reden dat mensen hun dier wegdoen. Zeker nu iedereen terug kan reizen, zullen mensen vaker op een lange, verre reis gaan.”
Maar toch lijkt er iets veranderd. “Er zijn opmerkelijk meer telefoontjes van mensen die hun huisdier niet meer kunnen verzorgen.”, zegt Ludivine. Ze gelooft dat hier verschillende redenen voor zijn: “De explosieve aankoop van huisdieren tijdens de lockdown in 2020-2021 maar ook de inflatie. Mensen krijgen het alsmaar moeilijker om de eindjes aan elkaar te knopen met de dure energiefacturen, brandstof en leven in het algemeen. Het vaccineren, chippen en eten geven van dieren is kostelijk, en dat kan niet iedereen meer dragen.”
"Het vaccineren, chippen en eten geven van dieren is kostelijk, en dat kan niet iedereen meer dragen.”
De meeste grote honden die worden achterlaten zijn Mechelse en Duitse herders en Amerikaanse staffords. Deze honden hebben een heel gestructureerde opvoeding nodig met voldoende aandacht en fysieke uitdaging. Na een jaar of twee merken de baasjes dat de honden zich dominant gaan gedragen en laten ze ze achter. “We moeten ze dan heropvoeden en dat duurt toch enkele maanden vooraleer ze terug stabiel zijn.”
Veeweyde roept op tot adoptie in dierenasielen maar ook donaties voor voedsel zijn welkom. “Het eten raakt snel op, de grote honden eten samen zo’n 30 kilo per dag. Ook oude katten eten graag nat en zacht voedsel.” Mocht je vrijblijvend eens een kijkje willen nemen: op 26 en 27 augustus zijn er opendeurdagen, "speciaal op wereldhondendag".
Gelukkig helpen sociale media wat bij het adopteren van beestjes, zodat er genoeg verloop is. “Door posts en youtube kunnen we de dieren goed in de kijker zetten. We hebben al mirakeladopties gehad!” klinkt het.
Het Blauwe Kruis
“Hier in Vorst zitten we nog niet vol, maar ik hoor van de medewerkers dat het niet meer lang zal duren.” zegt Guy Adant, voorzitter van de raad van bestuur van Het Blauwe Kruis. “Het is sowieso een slechte periode nu, maar we weten dat de enorme aankoop van huisdieren tijdens de lockdown een effect zal hebben. Mensen krijgen het drukker en hebben geen tijd meer om hun dieren te verzorgen.”
In ieder geval lijken sociale media en technologie de dierenasielen wel verder te helpen. In Brussel is er de app Animal Search om je huisdier terug te vinden. Die wordt gebruikt door particulieren, politie, gemeenten en asielen en werkt met een herkenningssysteem tussen zoeker en vinder. Je hoeft enkel een foto te uploaden en het systeem zal vervolgens het gezochte huisdier herkennen. “Soms zitten de dieren twee, drie uur bij ons of ze worden al opgehaald dankzij het gebruik van die app.”
Ook bij Help Animals in Anderlecht zit het momenteel heel vol, “maar dit is de periode.” klinkt het bij Diane Heremans, vrijwilligster bij Help Animals. “Momenteel zijn er veel aanvragen om katten achter te laten en er worden ook veel katten gevonden. Spijtig genoeg laat nog niet iedereen zijn kat chippen of steriliseren.”
Lees meer over: Anderlecht , Vorst , Samenleving , dierenasielen , dierenasiel veeweyde , blauwe kruis , Help Animals , huisdier corona