| Het Luba-masker waar alles om draait.

Verkoop van manuscript over ‘gestolen’ Luba-masker geannuleerd

HD
© BRUZZ
04/10/2019
Updated: 04/10/2019 16.10u

Het veilinghuis Ferraton heeft de verkoop van de manuscripten van Alain Lapière die deze namiddag zou doorgaan geannuleerd. De verkoper heeft zich teruggetrokken na een klacht tegen het Afrikamuseum en het veilingshuis over de vermeende heling van een Luba-masker uit Congo.

Het manuscript zou volgens de aanklagers de diefstal en de heling van het Luba Masker bewijzen. Het masker zou in 1896 gestolen zijn uit een Congolees dorp.

“Onze klant heeft het manuscript teruggetrokken door de discussie die de voorbije dagen is ontstaan over de verkoop”, zegt de zaalgerant van Ferraton. “We hebben geen zicht op wat er nu zal gebeuren, of de verkoop later nog doorgaat of wat er verder met het manuscript moet gebeuren.”

Bij het Afrikamuseum heerst er ook onduidelijkheid: “We zijn niet zeker van de inhoud van de klacht, aangezien we het nieuws zoals iedereen ook via de media hebben gekregen”, zegt woordvoerster Kristien Opstaele. Het museum speelt geen enkele rol bij de veiling. “Wij hebben sinds de jaren vijftig een kopie van het manuscript van Lapière in huis, maar we zijn niet betrokken bij de verkoop.”

In een persbericht bevestigt het museum dat ze niet op de hoogte zijn van een klacht, maar dat ze hun volle medewerking zullen verlenen aan het openbaar ministerie indien nodig. "Het museum heeft geen enkele intentie om de geschiedenis van het ontstaan van de collecties verborgen te houden. Het museum is reeds geruime tijd bezig met onderzoek naar de herkomst van zijn collecties. Dit onderzoek zal het onderwerp zijn van de eerste tijdelijke tentoonstelling in het vernieuwde museum (juni 2020)."

annulatieverkoop

Klacht

BRUZZ kon de originele klacht inkijken die donderdag anoniem naar het parket werd verzonden. In de documentatie die naar de procureur werd verzonden zegt het collectief dat het museum zich schuldig maakt aan: “heling, witwassen en inactie”. Het parket bevestigt dat er een klacht is neergelegd maar is momenteel niet bereid om bijkomende informatie te geven.

Volgens een van de initiatiefnemers achter de klacht moeten zij zich niet bekend maken: “De groep achter de klacht bestaat uit universitaire medewerkers, activisten en juristen. We stellen ons geen burgerlijke partij maar wachten op het initiatief van het openbaar ministerie. Ons eerste doel, de verkoop van het manuscript en dus de bewijsstukken tegenhouden, is al bereikt. ”

Geroofde kunst

Het Luba-masker is niet het enige stuk in de collectie van het museum met een moeilijk verleden. In maart berichtte De Morgen dat het centrale beeld in de tentoonstelling ‘Weergaloze Kunst’, Nkisi Nkonde, uit Boma werd geroofd door een koloniaal leger.

Curator Julien Volper was toen niet bereid om te spreken over teruggave, ook al was volgens De Morgen het beeld minstens twee keer terug gevraagd door mensen uit de regio en zelfs door voormalig president Mobutu.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , AfricaMuseum , Luba , Ferraton , heling

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni