Vanaf juli kunnen evenementen van 200 bezoekers binnenshuis en 400 bezoekers in buitenlucht weer doorgaan. Maar dat is voor de Brusselse cultuurhuizen niet meteen winstgevend nieuws. "Dit is een positieve stap voorwaarts, maar voor de meeste huizen betekent dit niks."
Versoepeling biedt weinig soelaas voor cultuurhuizen
"Als je als organisator veel geld wil uitgeven, moet je zeker proberen om voor 200 man een concert met social distancing te organiseren", lacht AB-programmator Kurt Overbergh. Hij hoorde net bij de laatste Veiligheidsraad dat vanaf 1 juli evenementen tot 200 bezoekers opnieuw binnen mogen doorgaan. De zalen in de AB hebben in normale tijden een hogere capaciteit, maar 200 bezoekers op anderhalve meter van elkaar ontvangen is een logistiek huzarenstukje. Bovendien is het voor de muzieksector festivalseizoen, en dus geen moment om in-house concerten te organiseren. "Pas vanaf september zullen we met onze werking echt een doorstart kunnen maken", zegt hij.
Het najaar van de AB zou starten met een reeks concerten van Clouseau, maar die worden verplaatst. Veel andere concerten zullen in het beste geval ook pas een plaats krijgen in de programmatie van het volgende jaar, van concerten door buitenlandse artiesten is voorlopig nog geen sprake. Dat wil zeggen dat alle cultuurhuizen momenteel tegelijk vechten voor Belgisch bloed.
"Dit is een catch 22", reageert Tom Bonte, momenteel nog directeur bij de Beursschouwburg maar binnenkort directeur bij AB. "Iedereen wil doodgraag iets organiseren, maar wie de veiligheid niet kan garanderen, doet dat gewoon beter niet. Ook de AB kan de exploitatiebalans niet volhouden. Ik zeg niet dat dit geen positieve stap voorwaarts is - maar voor de meeste huizen, betekent dit niks."
Op springen
Kunstenhuis Recyclart erkent dat hun recente verhuis een geluk bij een ongeluk is. De organisatie werd gedwongen om te herlokaliseren, en vond een plaats met terras in de Manchesterstraat in Molenbeek. Ook voor hen is het momenteel onmogelijk om binnen concerten te organiseren, maar buiten kunnen ze wel een festival laten plaatsvinden. 'Manchester Plage' start, in samenwerking met de Vaartkapoen, binnen tien dagen.
"Ja, daar zijn we heel blij mee", stelt Amber Meulenijzer van Recyclart. "We gaan uiteraard de bezoekers tellen, en we moeten met tafeltjes garanderen dat iedereen de social distancing respecteert. Natuurlijk zouden we liever weer vrolijk springen en dansen - maar ook wij gaan zeker de regels respecteren. We willen het beste voor iedereen."
Ondanks de vele teleurgestelde reacties uit de cultuursector, zijn de meeste organisatoren het daarmee eens. "Verschillende cultuurhuizen zitten samen aan de politieke onderhandelingstafel, en daarop ligt steeds het advies van de virologen. Dat gaat altijd voor", besluit Overbergh.
"Ons land is geen uitzondering op de regel, overal zien we dezelfde voorzichtigheid. In Nederland mogen mensen nog steeds niet met meer dan 30 samenkomen. Veiligheid gaat voor. Ik begrijp ook de kwaadheid van velen tegenover de onzichtbare vijand. Maar er is geen hogere politieke macht die de cultuur probeert klein te krijgen. Het is bikkelhard, maar we moeten er allemaal door."
Lees meer over: Brussel , Samenleving , culture , versoepeling , versoepeling coronamaatregelen , AB , Beursschouwburg
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.