Cultuurhuizen zitten met gemengde gevoelens na versoepelingen

SG
© BRUZZ
03/06/2020
Updated: 04/06/2020 18.49u
Ook in:
nl fr

De nieuwe versoepelingen van de Veiligheidsraad voor de cultuursector zorgen voor gemengde gevoelens bij de directie van de cultuurhuizen. Zo kan de KVS starten met hun openluchtprogrammatie, maar zal er weinig veranderen aan de lege concertkalender van de Ancienne Belgique en zit het Kaaitheater met grote productionele uitdagingen.

Vanaf 1 juli kunnen er opnieuw optredens en voorstellingen plaatsvinden met maximum 200 toeschouwers. Dat besliste de Nationale Veiligheidsraad vandaag.

“We zijn blij met de nieuwe versoepelingen,” vertelt Kurt Overbergh, Artistiek Directeur van de Ancienne Belgique. “Maar aan onze programmatie zal het niet veel veranderen. Als we de regels rond social distancing willen respecteren, is de AB te klein voor 200 man. Maar zelfs als we dat publiek zouden binnenkrijgen zouden de productiekosten van een concert nog steeds te hoog liggen.”

De Stad Brussel gaf al eerder aan te willen focussen op openluchtconcerten. “Maar ook dat zou te veel productiekosten met zich meebrengen,” zegt Overbergh. “Neem bijvoorbeeld de set-up van het podium en een aantal techniekers, dan ben je al snel over het budget.”

“Natuurlijk zitten we niet stil,” vervolgt Overbergh. “We investeren momenteel heel veel in producties voor de toekomst. Daarnaast vinden we onszelf opnieuw uit. Momenteel leggen studenten van de KU Leuven examens af in onze zaal. Daarnaast denken we eraan om er daar ook wat andere producties te laten plaatsvinden, daar hadden we tot nog toe nooit de tijd voor. Die producties kunnen dan weer bezichtigd worden door een beperkt publiek. Een soort van work in progress-sfeer.”

KVS

De Koninklijke Vlaamse Schouwburg koos er wel voor de buitenlucht op te zoeken en het nieuwe theaterseizoen aan te passen met ‘KVS Breekt uit’: voorstellingen in de buitenlucht. “Wij zijn dan ook heel blij met de versoepelingen,” vertelt Michael De Cock, artistiek directeur van de KVS. “Dat betekent dat onze voorstelling Op een bankje, op een dag kan doorgaan op de Arduinkaai.”

Ook andere KVS-stukken voor 100 à 150 toeschouwers kunnen nu in open lucht of ‘coronaproof’ plaatsvinden. “Daar zijn we heel opgelucht over,” besluit De Cock.

Kaaitheater

De leiding van het Kaaitheater is blij met het aantal mensen dat nu in één zaal mag. «200 mensen in een zaal is meer dan waarop we ons in het Kaaitheater voorbereid hadden. Dat is dus positief nieuws,” vertelt Agnes Quackels, algemeen en artistiek coördinator van het Kaaitheater. "Toch zullen we, zelfs met deze versoepeling, grote voorstellingen moeten annuleren. Hiervoor zullen we wel compensaties betalen aan de kunstenaars – het is immers onze bewuste keuze om hen te blijven ondersteunen. Tegelijk ontvangen we geen ticketinkomsten – hetgeen zorgt voor een negatieve impact op ons budget voor dit najaar."

"Omdat we willen blijven inzetten op de ervaring van voorstellingen in het theater, en omdat we de mogelijkheid willen bieden aan een zo groot mogelijk aantal kunstenaars om ook in tijden van Covid-19, hun werk te kunnen presenteren, hebben we beslist om voorstellingen die in de Kaaistudio’s (onze kleinere zaal) geprogrammeerd waren, in de grote zaal aan de Sainctelettesquare te presenteren. Zo kunnen we physical distancing tussen de toeschouwers bewaren en hen dit najaar toch laten genieten van een 15-tal voorstellingen in de zaal", besluit Quackels.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , cultuursector , reddingsplan cultuursector , coronacrisis , AB , Ancienne Belgique

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni