“Brusselaars die in dichtbevolkte gebieden leven waar weinig groen is, mogen wel degelijk een frisse neus halen in groene zones of parken in een andere gemeente.” Met die uitspraak corrigeert minister-president Vervoort (PS) de Brusselse politie die wandelaars terugstuurde, die vanuit een andere gemeente naar het stadscentrum wandelden.
Vervoort: ‘Wandelaars mogen gemeentegrens wel over’
Het was zondag even verbaasd opkijken voor Ineke Le Compte, één van onze BRUZZ-medewerkers, die een kleine wandeling ondernam vanuit Molenbeek naar de Grote Markt in het centrum. Een traject van amper twee kilometer, maar ze werd teruggestuurd door de politie. "Wat doet u hier, als u in Molenbeek woont?" klonk het. "U wordt geacht terug te keren, verplaatsingen horen tot een minimum herleid te worden."
Die uitspraak klopt ook in zekere zin, maar Vervoort nuanceert: “Brusselaars die in dichtbevolkte gebieden leven waar weinig groen is, mogen wel degelijk een frisse neus halen in groene zones of parken in een andere gemeente.” De politie mag een Molenbekenaar dus niet verbieden een wandeling te gaan maken in het Koningspark.
"Voor onze mensen begint het interpreteren van de nieuwe richtlijnen moeilijk te worden"
"Voor onze mensen begint het interpreteren van de nieuwe richtlijnen moeilijk te worden," vertelt politiewoordvoerster Ilse Van de Keere. "Ons werd gecommuniceerd dat wandelaars zich enkel in de buurt van hun woonplaats mochten begeven. "In de buurt" is hier natuurlijk voor interpretatie vatbaar. Een wandeling van 5 km is voor mij geen lange wandeling, voor anderen dan weer wel. Nu is dit in ieder geval dan ook weer duidelijk. Brusselaars mogen wat ons betreft een goede wandeling maken."
'Gebruik gezond verstand'
“Natuurlijk willen we wel dat Brusselaars hun gezond verstand gebruiken,” zegt Zeynep Balci, woordvoerster van Vervoort. “Het is niet de bedoeling dat Brusselaars heel het gewest doorkruisen om te gaan wandelen op hun favoriete plek. Het Gewest vertrouwt er dus op dat de Brusselaar naleeft wat er door ons gecommuniceerd wordt, en dat de veiligheidsregels gerespecteerd worden. Indien dat niet het geval is, zal het beleid strenger worden."
Met andere woorden, als we de komende weken af en toe nog eens van de zon willen genieten is het belangrijk dat we bij het buitenkomen de volgende maatregelen serieus nemen: blijf in je eigen buurt zodat je geen andere leeftijdsgroepen besmet, verplaats je niet met de auto naar wandelplaatsen, ga niet in parken rondhangen of op bankjes zitten, en hou minstens anderhalve meter afstand indien je met iemand anders gaat wandelen of sporten.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , coronacrisis , brusselse parken , wandelingen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.