Verschillende groeperingen bezetten sinds woensdagmiddag het hoofdkwartier van de PS om hun steun te betuigen aan de 500 mensen zonder papieren die in hongerstaking zijn. Met de bezetting eisen ze verdere onderhandelingen over hun regularisatie. “Een federale meerderheidspartij als PS moet stoppen met zich te verstoppen. Na twee weken hongerstaking moet iets gebeuren.” Ondertussen heeft de PS toegezegd deze week een persbericht uit te sturen in verband met de hongerstakers en hebben de actievoerders het gebouw verlaten.
Vijftigtal mensen bezet hoofdkwartier PS om regularisatie voor hongerstakers te eisen
Zeventien dagen geleden zijn meer dan 500 mensen zonder papieren een hongerstaking gestart. De Union des Sans-papiers bezet de ULB, VUB en de Begijnhofkerk en eist duidelijke regularisatiecriteria en een commissie die regularisatieverzoeken onder die criteria behandelt.
Een vijftigtal mensen bezet sinds deze middag 14 uur het hoofdkwartier van de PS om hun steun te betuigen aan de mensen zonder papieren die hongerstaken. Politiewoordvoerster Ilse Van de Keere bevestigt dat de actievoerders zich zowel binnen als buiten het gebouw bevinden.
“Dit is een zeer urgente actie. De mensen zonder papier zijn al langer dan twee weken in hongerstaking en dat begint kritiek te worden voor hun gezondheid”, zegt een van de actievoerders. “We eisen dat de PS zich niet langer verstopt en we verwachten meer van de politieke partijen dan enkel symbolische steun.”
Verschillende politici, zoals onder andere burgemeester van Elsene Christos Doulkeridis (Ecolo), bezochten de VUB, ULB en het Begijnhof waar de hongerstakende mensen zonder papieren verblijven.
Bezetting afgelopen
Onder de actievoerders zitten studenten van de VUB en ULB en burgers die de mensen zonder papieren al sinds het begin steunen. Met de bezetting hopen ze vaart te zetten achter de onderhandelingen, “want tot nu toe is er nog niks concreet gebeurd”, zegt iemand van de bezetters. “We willen op zoveel mogelijk fronten tegelijk strijden om zo onze krachten te bundelen en regularisatie te bekomen.”
Ter plaatse zijn verschillende agenten aanwezig, maar de bezetting verliep zonder incidenten. De actievoerders hebben ondertussen overleg gehad met de PS. Zij hebben beloofd om deze week een persbericht uit te sturen over de situatie van de mensen zonder papieren in hongerstaking, waarop de actievoerders het hoofdkwartier van de PS hebben verlaten.
“Veel van de hongerstakers wonen hier al jaren, hebben hier kinderen en werken hier. Ze willen burger worden om rechten te krijgen.”
Mahdi plooit niet
Ondanks de bezettingen in onder meer de Begijnhofkerk in centrum Brussel en lokalen van de ULB en de VUB werden de eisen van de sans-papiers nog niet ingewilligd. En dat is federaal staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) ook niet van plan. Hij liet al meerdere keren verstaan dat hij niet meedoet met chantage en dat deze mensen de normale regularisatieprocedure moeten doorlopen. De mensen zonder papieren zien de hongerstaking als hun laatste strohalm.
In een reactie woensdag roept de staatssecretaris nog eens op te stoppen met de hongerstaking. "Regularisaties kunnen niet afgedwongen worden, dit zijn uitzonderingsprocedures. Wel moeten wij werken aan snellere behandeling van regularisatiedossiers", aldus Mahdi. "Een migratiebeleid staat of valt met regels die duidelijk zijn. Daarvoor bestaan de huidige asielprocedure, legale migratiekanalen zoals arbeids- en studiemigratie, gezinshereniging en in uitzonderlijke omstandigheden de regularisatie."
Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , hongerstaking , mensen zonder papieren , bezetting PS