Vlaams Belang mag op pinkstermaandag protesteren, zo oordeelt Raad van State

Rojin Ferho
26/05/2023
Updated: 26/05/2023 18.53u

Vlaams Belang mag op pinkstermaandag dan toch een betoging organiseren in Brussel. Dat heeft de Raad van State vrijdagavond beslist. Stad Brussel verbood woensdagavond de protestmeeting, waarna de partij meteen beroep aantekende. "Dit was de enige juiste uitkomst", aldus voorzitter Belang-voorzitter Tom Van Grieken meteen na de voor hem gunstige uitspraak.

Brussel zal op pinkstermaandag dan toch de eindbestemming worden van de wandeltocht van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. Die begon precies een week geleden in Oostende. Met de slogan “Doe ze luisteren” wilde hij één jaar voor de verkiezingen zoveel mogelijk mensen spreken en hun bekommernissen naar 'Brussel brengen'.

De eindbestemming van de wandeling maandag is het Albertinaplein, vlakbij het Centraal Station. Daar wil de partij de tocht afsluiten met een protestmeeting. Tot de Stad Brussel woensdagavond dus met een verbod kwam. Die beslissing kwam, zo luidde het op het kabinet van burgemeester Philippe Close (PS), “na een analyse van de politie dat het goede verloop van zowel de meeting van Vlaams Belang als van de tegenbetogers niet gegarandeerd kan worden."

"De Brusselse burgemeester is nu door de mand gevallen", zegt Tom Van Grieken, de voorzitter van Vlaams Belang, in een eerste reactie aan BRUZZ. "Het is overduidelijk dat dit een puur politiek gemotiveerde beslissing was." Van Grieken zegt met zijn meeting een duidelijk signaal te willen sturen naar alle politici uit de Wetstraat. "Zij leven in een ivoren toren. De Vlamingen zijn het beu dat hun stem niet gehoord wordt. Wij willen de politici doen luisteren."

Philippe Close (PS) reageert vrijdagavond met een kort statement. "Wij hebben kennis genomen van het besluit van de Raad van State. Onze ordediensten zullen de betoging maandag in goede banen leiden."

‘Grote kans op rellen’

Tijdens de zitting van de Raad van State werd vrijdagmiddag duidelijk wat nu precies heeft geleid tot het verbod van de Stad Brussel. “Er kunnen tijdens de betoging weinig politieagenten ingezet worden, terwijl het risico op rellen vrij hoog is”, pleitte Andy Hoedenaeken, advocaat voor de Stad Brussel.

Hij verwees daarbij ook naar de rellen bij de betoging tegen het Marrakeshpact vijf jaar geleden in Brussel. “Daar heeft Vlaams Belang aan deelgenomen en de betoging is uiteindelijk uitgemond in rellen, met gewonden en veel materiële schade. Dat zijn elementen waar de politie deze keer rekening mee gehouden heeft.”

“Het komend weekend", zo vervolgde Hoedenaeken, "vinden bovendien drie grote evenementen plaats in Brussel: het Core Festival, de 20 kilometer door Brussel en het Brussels Jazz Weekend. Politieagenten die op deze evenementen worden ingezet, kunnen de betogingen er maandag niet meer bijnemen, waardoor we dus met een lage capaciteit zitten."

“Ook het Albertinaplein als locatie is niet ideaal”, ging Hoedenaeken verder. “Op pinkstermaandag lopen er heel veel toeristen rond in het centrum. Ter hoogte van het Albertinaplein is verder veel passage van bewoners, waar we ook reacties van kunnen verwachten.”

Recht om te betogen

Toch is het een njet geworden van de Raad van State, die grotendeels achter de argumenten van Gert Op de Beeck, de advocaat van de verzoekende partij, Vlaams Belang, schaarde.

Volgens Vlaams Belang was het verbod van Stad Brussel geïnspireerd op politieke redenen en niet vanwege veiligheidsoverwegingen. Daarnaast oordeelde de Raad van State dat een politieke ‘mening’ geen rol mag spelen in het verbod. “Iedereen heeft het recht zijn mening te uiten”, klonk het na afloop van de zitting nog in het advies van de auditeur-generaal.

Volgens de Raad van State weet de stad Brussel al heel lang dat in pinksterweekend grote evenementen plaatsvinden, terwijl de aanvraag voor de betoging al midden maart werd ingediend. “Als de Stad Brussel dan een verbod wil uitspreken, dan had het dan veel vroeger moeten doen”, zo luidde het advies nog van de auditoraat-generaal. De advocaat van de Stad Brussel maakte zich toen nog sterk dat dat niet evident is omdat het politierapport pas begin deze week op het bureau van burgemeester Close belandde.

Er worden maandag op de betoging van Vlaams Belang zo ‘n 2.500 mensen verwacht.

Tegenbetogers

Ongeveer op hetzelfde moment wordt ook een tegenbetoging gepland: ‘Fascists Not Welcome’. De organisatie koos het Poelaertplein als locatie. 'Fascists Not Welcome' wordt georganiseerd door een twintigtal organisaties, waaronder het ABVV-FGTB.

Al is nog niet zeker of de tegenbetoging mag doorgaan. Daar beslist de Raad van State zaterdag over.

Op het Facebookevenement staat een oproep om zich te verzetten tegen het discours van Vlaams Belang. “Hun racistisch, seksistisch, xenofoob en LGBTQIA-foob discours versterkt de ongelijkheid in de samenleving”, klinkt het. De oproep werd ondertekend door een veertigtal organisaties.

Op die tegenbetoging worden 500 betogers verwacht.

BRUZZ Magazine

Abonnement magazine

BRUZZ magazine verschijnt één maal per week en is gratis voor wie in het Brussels gewest woont.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Raad van State , Manifestatie , Philippe Close , Tom Van Grieken , tegenbetoging Vlaams Belang , Vlaams Belang

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni