Vanaf dinsdag duikt het kwik minstens tot het einde van de week naar -10 graden. Wie nu buiten slaapt, loopt een ernstig risico om dood te vriezen, en toch is dat precies wat honderden Brusselse daklozen noodgedwongen doen. Maandagavond houden terreinorganisaties en bevoegd minister Maron (Ecolo) een crisisvergadering om noodoplossingen te vinden. "Er zijn momenteel in Brussel 3.120 bedden beschikbaar voor daklozen, en die zijn quasi allemaal bezet."
Vrieskou legt tekort aan daklozenopvang bloot: 'Opvangnetwerk compleet verzadigd'
Wie wil hoeft in Brussel niet lang te zoeken om tentjes of mensen in slaapzakken in portieken terug te vinden, ondanks de ijzige temperaturen. Onder meer op de houten trap van de in aanbouw zijnde Suzan Danielbrug tussen de Aken- en Willebroekkaai proberen 's avonds mensen de slaap te vatten.
“Sinds een paar maanden slapen daar geregeld kleine groepjes”, vertelt buurtbewoner Johan Du Bois aan BRUZZ. Maar de laatste vier nachten is de groep die beschutting zoekt onder de smalle richel van een overhangend balkon van een blok nieuwbouwappartementen, aangezwollen tot een 15-tal daklozen. “Allemaal jonge mannen”, zegt Du Bois. “Zodra het licht wordt, gaan ze weg, ik hoop naar een warme plek. Tegen acht-negen uur ’s avonds komen ze terug. Ik vermoed dat ze hier komen slapen omdat de houten trap als ondergrond toch iets warmer is dan asfalt.”
Du Bois en zijn buren zijn bezorgd om het welzijn van de daklozen in hun straat, in deze bittere koude. “Maar we weten niet hoe we hen aan een dak kunnen helpen. We hebben de politie gebeld, maar die zeggen dat ze niets kunnen doen, enkel het probleem verplaatsen. Bovendien zijn deze mensen rustig, ze verstoren de openbare orde niet.”
"De voorbije nachten sliepen een 15-tal daklozen op de trap richting Suzan Danielbrug, waarschijnlijk omdat de houten trap als ondergrond toch iets warmer is dan asfalt"
“Ik heb al een paar keer met Samusocial gebeld, vanochtend opnieuw, maar die zeggen telkens dat ze geen opvangplaatsen meer hebben", zegt Du Bois. "Ze hebben me nu doorgestuurd naar het Burgerplatform voor de Vluchtelingen. We hebben ook gemaild naar burgemeester Close en het kabinet van minister Alain Maron.”
Vier extra hotels
In Schaarbeeks dagopvangcentrum Phareyers merken ze eveneens dat er nog een stevig tekort is aan overnachtingsplaatsen. Het centrum , dat dak- en thuislozen overdag een maaltijd, administratieve en medische hulp en dagbesteding biedt, zoekt al meer dan een week nachtelijke opvang voor 25 van zijn bezoekers. “Maar het opvangnetwerk is compleet verzadigd”, zegt coördinator Vincent Scouman, iets wat ook Emmy Deschuttere van Dokters van de Wereld bevestigt. "De vrijwilligers van onze Medibus slagen er vaak niet meer in om een plek te vinden voor daklozen die de bus bezoeken."
Ook overdag drijft de vrieskou daklozen overigens naar binnen. “Vanwege de coronacrisis kunnen wij maximaal vijftig mensen tegelijk ontvangen. Vandaag hebben al onze bezoekers zich aangemeld, een 70-tal in totaal”, zegt Scouman. “Sommigen kunnen dus maar een deel van de dag blijven.”
“Door de economische crisis die het gevolg is van de Covid 19-pandemie blijft het aantal daklozen in Brussel toenemen"
Er zijn momenteel 3.120 bedden beschikbaar voor daklozen, en die zijn quasi allemaal bezet, erkent François Bertrand, directeur van Bruss’Help, de organisatie die de hulp aan daklozen in het gewest coördineert. “Door de economische crisis die het gevolg is van de Covid 19-pandemie is het aantal daklozen in Brussel opnieuw toegenomen."
"Midden november hebben we drie nieuwe hotels geopend met in totaal 120 bedden, daar zijn momenteel nog een 50-tal plekken. Maar die zijn wel voorbehouden voor de meest kwetsbaren: in Schaarbeek voor vrouwen, in Vorst en Anderlecht voor daklozen met fysieke of mentale gezondheidsproblemen.”
In januari werd een van de twee hotels die voorbehouden waren voor dakloze Covid19-patiënten omgevormd tot een ‘gewoon’ opvangcentrum, met nog eens 98 plaatsen. “Daar zijn nog een paar bedden vrij”, zegt Bertrand. “In het overgebleven Covid19-centrum zijn ongeveer 50 van de honderd beschikbare bedden bezet door daklozen die positief hebben getest op het coronavirus, of in quarantaine zitten in afwachting van hun testresultaat.”
Spoedberaad over tekort aan opvangplaatsen
Dokters van de Wereld schatte in november het tekort aan opvangplaatsen nog op 800. Daarom werden extra bedden vrijgemaakt in vier bijkomende hotels, maar de quasi volzette opvangcentra tonen aan dat de nood nog altijd groter is dan de huidige opvangcapaciteit. Eind februari worden de resultaten van de jongste daklozentelling verwacht.
Maandag in de vooravond houden alle daklozenorganisaties en het kabinet-Maron samen een spoedberaad, zegt directeur Bertrand van Bruss’Help. “We gaan daar bekijken hoe we een maximaal aantal mensen toch onderdak kunnen bieden bij deze vriestemperaturen. We streven natuurlijk naar langetermijnoplossingen, maar nu moeten we snel handelen, want buiten slapen bij -10 graden houdt een stevig gezondheidsrisico in.”
Dit artikel kwam (mede) tot stand dankzij een tip van een lezer. Nieuws melden kan via het formulier op onze website of via Whatsapp (0489-988.988).
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Gezondheid , dakloze , dakloze mensen , daklozen , daklozen coronavirus , Gewestelijk Winterplan , winter , daklozenopvang Samusocial , new samusocial , Bruss'Help , Francois Bertrand , Dokters van de Wereld , Phareyers
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.