Op de Koolmijnenkaai staan maandagmiddag nog steeds ongeveer 120 tenten, zelfs nadat vorige week een noodopvangcentrum werd geopend in Anderlecht om de bewoners gedeeltelijk op te vangen. Of de tenten momenteel nog allemaal bewoond zijn, is onduidelijk. Vrijwilligers zijn daarom van plan de asielzoekers en andere bewoners van het tentenkamp te tellen.
Vrijwilligers gaan bewoners tentenkamp aan kanaal tellen
Vorige week voerde Vluchtelingenwerk Vlaanderen zelf een telling uit in het tentenkamp aan het kanaal. De organisatie telde toen 314 asielzoekers – met recht op opvang – in 120 tenten.
Vijftig tot zestig Afghaanse mannen verblijven al ongeveer een halfjaar aan de Molenbeekse kant van het kanaal ter hoogte van het Klein Kasteeltje. Sinds de ontruiming van het kraakpand in de Paleizenstraat in Schaarbeek is het aantal tenten verdubbeld, merkt Vluchtelingenwerk Vlaanderen op.
BRUZZ stelde maandagmiddag ter plaatse vast dat er nog altijd 120 tenten staan. Of die allemaal bewoond zijn is onduidelijk. Vorige week openden Samusocial, het burgerplatform BelRefugees en het Rode Kruis een noodopvangcentrum in Anderlecht met 140 plaatsen. Een deel van de bewoners van het tentenkamp kon er tijdelijk opvang vinden, tot ze worden doorverwezen naar het opvangnetwerk van Fedasil.
'Tentenkamp lijkt te groeien'
"Het is ook voor ons niet duidelijk of alle tenten bewoond zijn," zegt vrijwilligster Annabelle Locks. De vrijwilligers gaan de bewoners van het tentenkamp vragen om dinsdagavond om 21 uur voor hun tent te staan. Zo moet duidelijk worden hoeveel bewoners het tentenkamp telt. "Daarnaast denken we na over een systeem waarmee we kunnen aanduiden welke tenten leegstaan," vult een andere vrijwilligster aan. "Zo weten asielzoekers die nog maar net aankomen waar ze kunnen slapen."
(Lees verder onder de foto.)
"Dagelijks worden lege tenten ingenomen door nieuwe mensen in nood," zegt hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen. "Het kamp lijkt met de dag te groeien en verontrustend genoeg zien mensen op straat het kamp als een toegangspoort tot het opvangnetwerk."
Ook maandagmiddag meldt een groep van een tiental Afghaanse asielzoekers zich aan, op zoek naar een slaapplaats aan het kanaal. Ze komen recht van het aanmeldcentrum voor asielzoekers, tonen hun documenten aan, en zullen in het kader van hun asielaanvraag pas in april verhoord worden.
'Dramatisch'
In een persbericht klaagt Artsen Zonder Grenzen de chaos aan het Klein Kasteeltje aan. "Hoewel de autoriteiten beloofden het provinciale crisisplan te activeren in geval van overbelasting van de opvangcentra, is dat nog steeds niet het geval. Daardoor blijven deze mensen in erbarmelijke omstandigheden op straat leven. De impact van de situatie op de geestelijke gezondheid van migranten is enorm."
Vorige week plaatste Artsen Zonder Grenzen zelf waterpunten en mobiele toiletten aan Klein Kasteeltje. "Op dezelfde manier dat Artsen Zonder Grenzen ingrijpt in crisisregio's zoals de Sahel, grijpen teams vandaag in in Brussel," klinkt het. Daarnaast is de hulporganisatie present met een medische bus. Daar voerde de organisatie vorige week vrijdag 26 consultaties uit. Daarvan kwamen twintig mensen uit het kraakpand in de Paleizenstraat.
"Vandaag zoekt bijna 90 procent van de patiënten die door de AZG-teams worden gezien internationale bescherming. Ondanks de extreme kwetsbaarheid van bepaalde profielen, is Fedasil niet langer in staat om hen op te volgen en te ondersteunen. Mensen komen niet meer systematisch binnen bij Fedasil en worden dus op straat achtergelaten. De gevolgen zijn dramatisch."
Lees meer over: Brussel , Sint-Jans-Molenbeek , Samenleving , Klein Kasteeltje , opvangcrisis , tentenkamp , Artsen Zonder Grenzen