De Iraans-Zweedse spoedarts en gastdocent aan de VUB Ahmadreza Djalali werd vandaag in afzondering geplaatst. Volgens Amnesty International komt zijn executie daarmee dichterbij. "De man is een van de zovele slachtoffers van het repressieve Iraanse regime."
VUB-gastdocent Djalali dreigt geëxecuteerd te worden
Djalali zit sinds 2016 in de cel, nadat hij in Iran werd opgepakt tijdens een werkbezoek. Het Iraanse regime beschuldigt hem van spionage en na een schijnproces werd hij in 2017 veroordeeld tot de doodstraf. "Hij werd veroordeeld na een manifest oneerlijk proces omdat hij weigerde te spioneren voor de Iraanse autoriteiten", zegt directeur van Amnesty International Vlaanderen Wies De Graeve. "Zelf werd hij nooit gehoord", vult VUB-professor en vriend van Djalali Gerlant Van Berlaer aan.
Deze ochtend belde Djalali zijn echtgenote op om haar te vertellen dat hij in afzondering wordt geplaatst. "Hij is vermoedelijk overgeplaatst naar de gevangenis van Karaj. Dat is doorgaans de laatste stap voor een executie", aldus Van Berlaer. "Aan de telefoon heeft hij letterlijk afscheid genomen van zijn vrouw."
Internationale druk
Van Berlaer en Djalali's echtgenote gaan nu Belgische en Europese politici op de hoogte brengen van de situatie, in de hoop dat de internationale druk op Iran wordt opgevoerd. "Met de machtswissel in de VS is dit wel een zeer vreemd moment om over te gaan tot de executie, maar misschien zorgt die machtswissel ook voor zenuwachtigheid in Iran", zegt Van Berlaer. "Iran gebruikt hem als pasmunt, om onder meer iets te doen aan de bevroren fondsen in Europa."
Nu Djalali in afzondering wordt geplaatst, lijkt zijn kans op een goede afloop kleiner dan ooit. Van Berlaer: "Hij heeft nu wel een vierde advocaat in Iran - zijn vorige advocaat werd ook opgesloten - die nu alles probeert wat nog mogelijk is."
"De man is een van de zovele slachtoffers van het repressieve Iraanse regime", klinkt het nog bij Amnesty International. "Nu de executie dichterbij lijkt te komen roepen we iedereen op om de Iraanse autoriteiten op andere gedachten te brengen."
Lees meer over: Brussel , Samenleving , Ahmadreza Djalali , VUB
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.