congres VUB

De Vrije Universiteit Brussel gaat de komende jaren voluit voor een versterking van de band tussen de universiteit en de stad. Dat blijkt uit het druk bijgewoonde identiteitscongres van de instelling, op 24 mei. Uit een bevraging bleek dat die band nu geen typerend kenmerk is van de VUB. Dat moet anders, vindt de nieuwe rector Caroline Pauwels.

Op het einde van het huidige academiejaar draagt huidig rector Paul De Knop de fakkel over aan zijn opvolgster Caroline Pauwels. En op dat overgangsmoment houdt de VUB ook een groot congres over de identiteit van de instelling. Waar komt de VUB vandaan, en vooral: waar moet ze naartoe?

Geen twijfels bij de VUB-ers over de identiteit van de unief. 3.000 van hen vulden daarover een grote enquête in. De resultaten verrassen. De studenten, personeelsleden en alumni zijn het met elkaar eens: ze vinden de V een stuk belangrijker dan de B in de naam. De vrijzinnige identiteit, diversiteit, en een persoonlijke aanpak zijn voor hen de meest typerende kenmerken van hun universiteit.

Daar staat tegenover dat de band tussen de VUB-gemeenschap en de stad Brussel momenteel vrij zwak is. De maatschappelijke rol in Brussel wordt zelfs gezien als een van de minst typerende eigenschappen. En dat moet anders worden in de toekomst, vindt Caroline Pauwels. Zij werd recent verkozen als rector met een programma dat sterk op Brussel gericht was.

Brussel als VUB-labo
"Ik ben blij dat het congres plaatsvindt in de Kuregemwijk," liet Caroline Pauwels weten via een videoboodschap. "We moeten als VUB-ers overal in de stad komen. Brussel is voor ons een levend labo, en dus ongekende mogelijkheden voor de universiteit." De VUB moet haar kennis en expertise gebruiken om iets te betekenen voor de maatschappij.

“In het verleden legden we misschien te weinig de nadruk op Brussel,” zei de rector-elect in De Morgen. “Ik ga daarop hameren. Andere steden hebben hun universiteiten lief. Wij hebben de stad ook lief, maar zij kan ook meer voor ons betekenen.”

Divers en meertalig
Andere prioriteiten: studenten met een open geest vormen, die ook internationaal ingesteld zijn, het vrijzinnig karakter bewaken, en topstudenten en –onderzoekers vormen. “De VUB moet een democratische en diverse universiteit zijn,” klinkt het bij Pauwels.

De VUB kreeg er sinds 2008 5.000 studenten bij, een vierde van de studenten komt tegenwoordig al uit het buitenland. Zo wil de universiteit in de toekomst meer vakken aanbieden in andere talen. Ook meer uitwisseling met de zusteruniversteit ULB staat op de planning.

Tijdens het congres stelde de VUB ook een nieuw logo voor. Daarover lees je hier meer.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni