Wat de omschakeling naar rijk gas voor jou betekent

JP
© BRUZZ
15/05/2019

Alle aardgas in Brussel komt uit Groningen, maar Nederland stopt de leveringen in 2030. Daarna schakelt Brussel om naar een ander soort gas. Dat vraagt in sommige gevallen ook om een aanpassing van de boiler of ketel. Heel wat Brusselaars krijgen daar nu al een brief over.

In de brief wordt Brusselaars gevraagd contact op te nemen met een technicus voor een controle. De toestellen die sinds 1978 in België worden verkocht, zijn aangepast aan beide soorten gas. Maar apparaten die bijvoorbeeld in het buitenland gekocht werden of van voor 1978 dateren, moeten vervangen worden.

Bewoners krijgen 24 maanden voor aanvang van de omschakelingsdatum een brief, en krijgen er drie maanden voor de omschakeling nog één. Ook de gasleverancier zal de Brusselaar nog eens herinneren. Op de website www.gasverandert.brussels is alle informatie over de omschakeling verzameld. Je kunt er je adres invullen, en te weten komen wanneer de omschakeling gebeurt.

Die omschakeling gebeurt sowieso in fasen. Daarvoor wordt het Brussels Gewest opgedeeld in vier zones. In 2020 schakelen Sint-Agatha-Berchem, Koekelberg en Sint-Jans-Molenbeek over. Daarna volgen Jette, Ganshoren, Laken, Neder-over-Heembeek, Haren, Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node en Evere (2021).

De derde zone bestaat uit Anderlecht, Vorst, Sint-Gillis, een deel van Elsene, Ukkel en Brussel (2022), en de laatste zone is Etterbeek, het andere deel van Elsene, de twee Woluwes, Oudergem en Watermaal-Bosvoorde (2023).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , gasomschakeling , rijk gas , arm gas , Sibelga

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni