Niet alle mensen die denken dat ze het coronavirus hebben, worden daar ook op getest. Tot onvrede van sommige Brusselaars: "De huisarts zei dat de tests op waren en werden bewaard voor risicopatiënten. Maar ik heb een verlaagde weerstand als Crohn- en astmapatiënt. Ik voel me in de steek gelaten."
Wel symptomen, geen test: deze Brusselaars maken zich zorgen
De 25-jarige Sophie* uit Brussel-Stad werd zaterdagnacht ziek, net als haar vriend. De volgende ochtend belt ze naar de Brusselse Wachtdienst. Ze hadden koorts en moeite met ademhalen. Bovendien kwamen een paar collega’s van haar vriend net terug uit Noord-Italië. Ze wilde dat de huisarts haar thuis kwam onderzoeken, maar kreeg te horen dat dat alleen gebeurde bij riscicopatiënten. "Ik vraag me af wat ze zien als risicopatiënten: mijn immuunsysteem is verlaagd, ik heb de ziekte van Crohn en astma," zegt Sophie.
Sophie belt van 7 tot 17 uur naar de wachtpost. Uiteindelijk krijgt ze via het speciale coronanummer 0800/14.689 iemand aan de lijn die zou nagaan waarom het koppel niet is onderzocht door een dokter. Ze wacht nog op antwoord, maar begrijpt nog steeds niet goed waarom de dokter niet aan huis kwam. "De wachtdienst kon perfect zeggen 'vandaag is het te druk, we komen een dag later," betreurt ze. "Maar ze kwamen in het geheel niet."
Toch een griep
Ook de 35-jarige Alessandro uit Sicilië, die al jaren in Brussel woont, werd niet getest op het coronavirus terwijl hij wel symptomen had zoals spierpijn en koorts. Toen hij eerder van zijn werk naar huis vertrok en zijn huisarts belde, vroeg die hem of hij uit een risicozone kwam (Noord-Italië, Iran, Zuid-Korea of China). "Hij zei dat ik me geen zorgen hoefde te maken. Het was waarschijnlijk gewoon een griepje."
Voor de zekerheid raadde de dokter hem wel aan om een een paar dagen thuis te blijven en contact met anderen te vermijden. "Omdat ik niet in risicozones was geweest, maakte ik me niet te veel zorgen over de test," zegt hij. "Maar wat als ik wel het coronavirus had gehad, en ik samenwoonde met mijn vriendin? Als zij geen symptomen zou hebben gehad, zou ze naar buiten zijn gegaan en het virus hebben kunnen overbrengen."
Geen test bij kinderen
De Brusselse Salima Jilaoui roept dan weer op om kinderen vaker te testen. Ze ging met haar eigen dochtertje naar het ziekenhuis ging omdat het koorts en ademhalingsproblemen had. Daar kreeg ze te horen dat men niet wist of het om griep ging of het coronavirus, maar dat er geen test zou worden gedaan omdat het coronavirus voor kinderen niet fataal is. Ze roept op Facebook op om klachten in te dienen bij federaal minister van Gezondheid Maggie De Block (Open VLD).
Jilaoui argumenteert dat het weinig zin heeft om handen te ontsmetten als er bij de kinderen zo weinig voorzorgsmaatregelen worden genomen. "Kinderen die terugkomen uit risicogebieden worden niet apart gehouden van kinderen die daar niet zijn geweest. Integendeel, ze gaan allemaal samen naar het zwembad waar ze in contact komen met elkaars speeksel en urine."
Er is ook een categorie van mensen die ik de 'worried well' noem. Die geen verschijnselen hebben en zich toch zorgen maken. Die laatste categorie gaan we niet testen.
Niet iedereen wordt getest
Er zijn grofweg drie categoriën van mensen die getest willen worden, zegt viroloog Marc Van Ranst. "Er zijn de mensen die zwaar ziek zijn, al tekenen van longonsteking hebben of erger. Zij worden zeker getest, net als de mensen die de symptomen hebben, zoals hoesten, luchtweginfectie en griepachtige verschijnselen. Er is ook een categorie van mensen die ik de 'worried well' noem. Die geen verschijnselen hebben en zich toch zorgen maken. Die laatste categorie gaan we niet testen," zegt Van Ranst.
Dat heeft te maken met een wereldwijde schaarste van reagentia, de chemisch middelen die nodig zijn om de stalen te testen op het coronavirus. Maar die schaarste betekent volgens Van Ranst niet dat er geen testen worden uitgevoerd. "Maandag werden er nog 443 testen gedaan in heel België, waarvan er 28 positief waren."
Waarom Sophie en haar vriend niet zijn getest, begrijpt Van Ranst niet goed. En ook kinderen worden getest, benadrukt hij. "Die krijgen topprioriteit. Al klopt het dat ze er niet aan overlijden, het is niet onmogelijk dat ze het virus dragen. Houd ze daarom thuis en houd ze weg van de grootouders."
Toen het coronavirus net opdook in België, riepen sommige huisartsen op om zich op het coronavirus te laten testen. Die strategie is inmiddels bijgesteld. "Er werden heel veel stalen ingediend, maar er was soms helemaal geen sprake van de ziekte," zegt Van Ranst. "Dat konden we niet blijven doen."
Inmiddels adviseert Van Ranst aan wie denkt ziek te zijn, binnen te blijven en de huisarts te bellen. Wie ziek is en in quarantaine gaat, moet dat blijven gedurende één à twee weken. "Pas als iemand genezen is, dat wil zeggen niet meer aan het hoesten is, kan die terug gaan werken."
* De echte naam van Sophie is op de redactie gekend
Lees meer over: Brussel , Samenleving , coronavirus , corona testen
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.