shopping in de Nieuwstraat winkelstraat winkelen H&M

| Proximus combineert mobieletelefoniedata met economische 'open data' om profielen van klanten op te stellen

Willen of niet, Proximus volgt je sowieso

Sara De Sloover
© BRUZZ
06/11/2019

Als jij rondloopt door de stad maakt je mobiele telefoon connectie met het netwerk van je operator. Die gegevens van klanten verkoopt Proximus door aan bedrijven en gemeenten, beschreef BRUZZ vorige week. Maar in tegenstelling tot wat de operator eerder beweerde, kun je je voor dit trackingsysteem niet uitschrijven. Proximus volgt dus sowieso de gsm's van abonnees.

BRUZZ bracht vorige week een dossier uit over de nieuwe technologieën in de 'slimme stad' en de gevaren voor de privacy die daarmee gepaard gaan.

We wijdden een apart stuk aan een trackingsysteem van Proximus. Als jij rondloopt door de stad maakt je mobiele telefoon connectie met het netwerk van je operator. Die gegevens van klanten verkoopt Proximus dan door. Bedrijven en gemeenten kunnen die ‘geanonimiseerde sets’ van telefoondata kopen om zo te weten te komen wat voor soort bezoekers – dagjestrippers, werknemers, bewoners – op welk moment op welke plek langskomen, en zelfs hoeveel geld die bezoekers er uitgeven. Veel steden en gemeenten tracken permanent en krijgen dan een maandelijks rapport over hun bezoekers.

De big data-specialist bij Proximus liet BRUZZ eind oktober weten dat wie liever niet geanalyseerd wordt, een opt-out kan aanvragen via hun website. “Iedereen heeft het recht om zich te laten uitschrijven voor big data-analyses. Dat is een verplichting binnen de GDPR-wetgeving.”

'Consument betaalt twee keer'

In diezelfde week schreef privacyactivist Matthias Dobbelaere-Welvaert een opiniestuk over ditzelfde systeem, maar dan toegepast in Kortrijk. “Het minste wat Proximus zou moeten aanbieden, is een opt-out, maar zelfs dat bestaat niet”, schreef Dobbelaere-Welvaert op de VRT-website. “Want alsof we niet genoeg betalen voor ons telefoonabonnement, worden we nu ook nog eens verkocht voor grof geld aan steden en gemeenten. De consument betaalt twee keer, en krijgt twee keer een wel erg barre deal.”

Nadat het nieuws over de metingen in Kortrijk in Vlaanderen stof deed opwaaien, meldde de woordvoerder van Proximus aan BRUZZ dat er toch geen opt-outmogelijkheid is. “De telecomwet laat providers toe om locatiegegevens geanonimiseerd te verwerken en vereist daarvoor geen opt-outmogelijkheid.” Maar, zei Proximus, “wel zijn we aan het bekijken hoe we zo’n opt-outregeling toch kunnen implementeren.”

Het is dus afwachten tot je je voor dit systeem kan uitschrijven. Voorlopig is de enige manier voor wie niet getraceerd wil worden: je mobiele telefoon uitschakelen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Politiek , proximus , MyAnalytics , big data , mobiele telefonie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni