Elk jaar organiseert Samusocial 's winters nachtelijke opvang. Op die manier wil de organisatie vermijden dat er mensen op straat sterven door onderkoeling. Een nobel doel zo lijkt, maar in de zomer is de nood even hoog, zegt Freek Spinnewijn. De directeur van FEANTSA, een Europese koepel van daklozenorganisaties, pleit voor meer inspanningen om het probleem de wereld uit te helpen.
'Winteropvang organiseren getuigt van een gebrek aan langetermijnvisie'
“Laat het allereerst duidelijk zijn dat ik niet tegen de winteropvang van dit jaar ben", zegt Spinnewijn. "Er is een grote nood aan bedden die moet verholpen worden. Waar ik wel mijn vragen bij stel is het principe van de seizoensgebonden opvang. Het is niet zo dat daklozen in de zomer geen hulp meer nodig hebben. In Brussel sterven er in de zomer evenveel daklozen als in de winter.”
Het feit dat er vorige maand bij een eerste koudeprik nog twee vrouwen op straat stierven in Brussel, is daar volgens hem een voorbeeld van.
Finland doet niet aan winteropvang
Een rapport van La Strada klaagde de tijdelijke opvang ook al aan. Volgens hen verhindert de grote daling in voorzieningen na de winteropvang een langetermijnoplossing. Dat blijkt ook uit een getuigenis in dat rapport. “Na de winter… is het miserie! Want alle voorzieningen stoppen plots en dan moet je weer met de staart tussen de benen de straat op. En is er niets veranderd aan mijn situatie.”
“Winteropvang moeten organiseren getuigt van een gebrek aan langetermijnvisie”, vindt Spinnewijn. “Als je in Europa kijkt, zie je eigenlijk dat, hoe noordelijker je gaat, hoe minder winteropvang er wordt georganiseerd." Vooral in de Scandinavische landen zijn de plannen meer inclusief. Finland heeft zelfs geen winteropvang meer: zij maken gebruik van een permanente opvang.
"Hoe noordelijker je gaat, hoe minder winteropvang er wordt georganiseerd"
Ondertussen neemt het aantal daklozen in Brussel alsmaar toe. Tussen 2008 en 2016 zagen we een verdubbeling.
Spinnewijn: “Samusocial ziet de winteropvang te veel als een gegeven, niet als iets dat op termijn niet meer nodig is. Het belangrijkste is de uitstroom. Te vaak worden er simpelweg nieuwe plaatsen gecreëerd. Prioriteit zou het vrijmaken van bedden moeten zijn, door die mensen uit de dakloosheid te helpen.”
Dat gebrek aan visie is volgens Spinnewijn ook te zien bij de aanwerving voor topfuncties. Samusocial is momenteel op zoek naar een nieuwe algemeen directeur. “In de functieomschrijvingen staan allerlei vereisten voor een manager, zoals de mogelijkheid om een groot team te leiden. Nergens wordt er gevraagd naar ervaring met daklozenbeleid, of een kennis van de studies die er zijn over dakloosheid.”
Lees meer over: Brussel , Samenleving , daklozen , Samusocial , Winteropvang , feantsa , freek spinnewijn , La Strada
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.