De federatie van het notariaat, ofwel Fednot, heeft cijfers vrijgegeven over de evolutie van de Belgische vastgoedprijzen voor de afgelopen vijf jaar. Daaruit blijkt dat het Brussels Gewest opnieuw het duurste van het land is, met Elsene als absolute uitschieter. Die gemeente heeft voor woningen de hoogste mediaanprijs van het land en bekleedt op basis van die waardemeter in de categorie appartementen de derde plaats. In heel het gewest zet de prijsstijging van zowel appartementen als woningen zich onverbiddelijk verder.
Woningen in Elsene zijn duurste van het land
Niet Sint-Martens-Latem, dat nochtans de reputatie heeft van een mondaine gemeente, maar wel Elsene is op basis van de mediaanprijs (het middelste bedrag in de rangschikking) voor woningen de duurste gemeente van het land. Met 635.000 euro ligt de mediaan er 22.500 euro hoger dan in de Oost-Vlaamse groene streek aan de Leie.
Stijging van 38 procent
Uit cijfers van de federatie van het notariaat, afgekort Fednot, blijkt dat de mediaanprijs in Elsene in vergelijking met 2015 maar liefst met 175.000 euro is gestegen, wat neerkomt op een toename van 38 procent. En daarmee is de Brusselse gemeente meteen de sterkste stijger van de laatste vijf jaar.
De notarissen van Brussel stelden daarnaast ook een prijsinterval op van 50 procent rond de mediaan. Dat is een berekeningsmethode waarbij geen rekening wordt gehouden met de 25 procent duurste en 25 procent goedkoopste huizen. Zo ontstaat voor Elsene een bovengrens op 75 procent, ofwel 922.000 euro. En dat wil zeggen dat een kwart van de huizen die in Elsene in 2019 verkocht zijn de prijs van 922.000 euro overstegen.
Via deze werkwijze wordt ook de ondergrens van 25 procent zichtbaar. Die ligt voor Elsene net onder de 500.000 euro. Door die aanpak te extrapoleren naar andere gemeenten is te zien hoe de prijzen van de 25 procent goedkoopste woningen in Elsene hoger liggen dan de prijzen van de 25 procent duurste huizen in Molenbeek.
De populariteit van Elsene heeft ook een weerslag op de minder dure omliggende gemeenten. Want in Sint-Gillis steeg de mediaanprijs voor een huis met 10,4 procent en in Vorst is er een stijging van 8,9 procent.
Rijke Fransen
Als verklaring voor de populariteit van Elsene kijken notarissen naar onze zuiderburen. Heel veel Fransen met financiële slagkracht investeren al jaren in de wijk rond het Kasteleinsplein en het Georges Brugmannplein. Bovendien dichtte de Britse krant The Guardian de universiteitsbuurt aan de Begraafplaats van Elsense een paar weken geleden nog de titel toe van ‘tweede coolste plek van Europa’.
De populariteit van Elsene heeft een duidelijke weerslag op de minder dure omliggende gemeenten. Want in Sint-Gillis steeg de mediaanprijs voor een huis met 10,4 procent en in Vorst is er een stijging van 8,9 procent. De oorzaak daarvoor ligt bij de jongeren, waarvan een groot deel na hun studies blijft hangen in Sint-Gillis. In Vorst oefent het gebied rond het Dudenpark dan weer een grote aantrekking uit op kooplustigen.
Naast Elsene, komen in de top-10 nog zeven namen van andere Brusselse gemeenten voor. Het gaat om Sint-Pieters-Woluwe (582.500), Etterbeek (542.500 euro), Sint-Lambrechts-Woluwe (525.000 euro), Ukkel (525.000 euro), Watermaal-Bosvoorde (492.500 euro) en Oudergem (468.500 euro).
In het centrum van de stad staat de huizenmarkt onder druk, want Brussel-Stad is de enige gemeente waar de mediaan voor de huizenprijzen lager ligt dan vijf jaar geleden.
Opvallend is dat in de gemeenten Evere, Ganshoren en Brussel-Stad de mediaan het voorbije jaar gedaald is met 2 procent. En in het centrum van de stad staat de huizenmarkt nog meer onder druk, want Brussel-Stad is de enige gemeente waar de mediaan voor de huizenprijzen lager ligt dan vijf jaar geleden. Het gaat om een bedrag van 16.500 euro, ofwel een daling van 16,5 procent. Al blijft de Sint-Jans-Molenbeek de goedkoopste gemeente met een mediaanprijs van 279.500 euro.
Ukkel sterkste stijger bij de appartementen
Ook de prijzen voor appartementen swingen steeds verder de pan uit. En opnieuw is Elsene bovenaan terug te vinden in het lijstje van mediaanprijzen. De kustgemeente Knokke is voor 2019 koploper met 395.000 euro, gevolgd door Wezembeek-Oppem (309.543 euro) en Elsene (305.000 euro).
Ukkel valt met 300.000 euro net naast het podium, maar maakte daarmee de voorbije periode van vijf jaar wel de opmerkelijkste inhaalbeweging. De mediaan klom daar met 15,4 procent, ofwel 40.000 euro in vergelijking met 2015.
Maar ook Sint-Pieters-Woluwe (298.000 euro) en Sint-Lambrechts-Woluwe (278.750 euro) maken deel uit van de tien duurste gemeente met een respectievelijk vijfde en achtste plaats. Zij vertoeven daarmee in het gezelschap van onder andere Schilde, Waterloo, Eigenbrakel en Nieuwpoort.
Brussel opnieuw duurste gewest
Met een algemene mediaan voor woningprijzen van 410.000 euro in 2019, troeft Brussel ook eenvoudig Vlaanderen (266.500 euro) en Wallonië (172.000 euro) af. Op de lange termijn steeg de mediaan de afgelopen vijf jaar wel sterker in Wallonië dan in de rest van het land. Brussel strandt op een procentuele toename van 12,3 procent, ten opzichte van 13,4 procent in Vlaanderen en 13,9 procent in Wallonië.
Bij de appartementen steekt Brussel er dan weer met kop en schouders bovenuit. Daar zag de Fednot een algemene stijging van 15,6 procent tot een mediaan van 223.125 euro. En dat is beduidend minder dan de 11,2 procent in Vlaanderen en 11,9 procent in Wallonië. Al drukt zich dat voor Vlaanderen niet zo sterk uit in absolute cijfers met een mediaan van 205.769 euro. In Wallonië is het verschil duidelijker met 165.000 euro.
Lees meer over: Brussel , Samenleving , woningprijzen , evolutie mediaan , Federatie van het Notariaat
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.