Ook nadat Pascale Peraïta directeur af was bij Samusocial, hield ze als gedelegeerd bestuurder de touwtjes strak in handen. Dat zei woordvoerder Christophe Thielens in de onderzoekscommissie naar het schandaal. "Samusocial, dat was Pascale Peraïta, met de zegen van Yvan Mayeur." Verder herhaalde Thielens dat hij niets heeft gedaan met de vraag van voorzitter Michel Degueldre, "een wanhopig man", om journalisten en een parlementslid door te lichten.
Woordvoerder Samusocial: 'We leefden in een constante sfeer van oorlog'
Lees ook: 340 extra opvangplaatsen bij Samusocial
In de onderzoekscommissie rond het Samusocial-schandaal was het donderdag de beurt aan Christophe Thielens om te getuigen. Hij is de woordvoerder van de organisatie, en bovendien de ontvanger van de beruchte mail van voorzitter Michel Degueldre, waarin die hem vroeg om journalisten en politicus Alain Maron (Ecolo) te screenen. “Niemand bij ons heeft daar gevolg aan gegeven. We hebben er vooral om gelachen, dit was haast surrealistisch”, aldus Thielens. “Dit was het initiatief van een wanhopig man, die niet meer wist hoe te reageren. Degueldre verkeerde in een staat van ontkenning, waarin hij werd meegesleurd door Peraïta.”
Het was de eerste keer dat iemand binnen Samusocial aan Thielens vroeg om een diepgaand onderzoek naar mensen met kritische vragen te voeren. Volgens Thielens heeft Degueldre het er later nooit meer over gehad. “Ik was op vakantie toen de mail kwam. Ik heb hem geantwoord dat we het er enkele dagen later, bij mijn terugkeer, over zouden hebben, maar dat is niet gebeurd.”
Aanval beantwoorden met een aanval
Volgens Thielens is het voorval tekenend voor de sfeer binnen Samusocial. “We leefden in een constante sfeer van oorlog. Elke kritische vraag werd gezien als een aanval, die werd beantwoord met een aanval. Degueldre geloofde in complottheorieën. Hij vermoedde wellicht dat de journalisten onder één hoedje speelden met Maron.”
Thielens kwam ook terug op de rol van Peraïta binnen de organisatie. “Sinds ze opstapte als directeur bij Samusocial om OCMW-voorzitter te worden (maar wel bij Samusocial bleef als gedelegeerd bestuurder, red.) zijn de contacten die ik met haar heb gehad op één hand te tellen. Maar we wisten allemaal dat ze de directie niet autonoom ging laten werken. Wie haar kent, weet dat ze bij alle grote beslissingen betrokken wil zijn.” Peraïta trok dus aan de touwtjes bij Samusocial, ook toen ze geen directeur meer was. “Samusocial, dat was Pascale Peraïta, met de zegen van Yvan Mayeur. Degueldre was misschien wel voorzitter, maar eigenlijk was Peraïta de echte baas.”
Atoombom
Volgens Thielens is er, sinds het losbarsten van het schandaal, geen sprake meer van een communicatiestrategie bij Samusocial. “We hebben een atoombom over ons gekregen”, klonk het. Met Peraïta heeft hij sindsdien geen contact meer gehad, met Degueldre wel. “Hij kwam nog een paar keer over de vloer. Ik heb daar enkele zeer gespannen gesprekken over gehad met hem. Ik heb hem gezegd dat hij niet meer moest komen, omdat hij alle credibiliteit verloren had”, aldus nog Thielens, die er nog aan toevoegde dat hij zich “verraden” voelde toen hij de omvang van de hoge vergoedingen voor de bestuurders vernam.
Samusocial
Lees meer over: Samenleving , Samusocial
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.