De Brussels Pride heeft zijn programma voor de editie van dit jaar bekendgemaakt. De Pride zelf vindt plaats op zaterdag 18 mei, maar de dagen voordien wordt in de hoofdstad de Brussels Pride Week georganiseerd. Het thema 'Safe Everyday Everywhere', of 'Overal Veilig', promoot een samenleving waarin iedereen, ongeacht geaardheid of afkomst, zich vrij kan voelen.
Hoofdstad tien dagen lang in regenboogkleuren voor Brussels Pride Week
De Brussels Pride Week start op woensdag 8 mei met een intersectioneel en militant evenement dat plaatsvindt in het Huis van Culturen in Molenbeek vanaf 15 uur en rond de Suzan Daniel-brug vanaf 17.30 uur. Tijdens de Pride Week presenteren Rainbow Corporate & Pride en andere collectieven een programma in een tiental zalen in Brussel, waaronder de Grands Carmes en RainbowHouse Brussels.
Sint-Jacobswijk
Tien dagen vinden er concerten, vertoningen, voorstellingen en workshops plaats. Ook zullen verschillende ontmoetingen met Europese delegaties plaatsvinden. Op donderdag 16 mei trekt de Mini-Pride-stoet alvast door de straten van de Sint-Jacobswijk om het startschot te geven voor het Brussels Pride-weekend. De stoet passeert ook Manneken Pis, die voor de gelegenheid zijn speciaal ontworpen kostuum zal aantrekken.
Alle deelnemers voegen zich ook bij een aantal Europese delegaties voor een conferentie getiteld 'The Meaning of Prides'. Tijdens deze conferentie zullen andere Prides in Europa worden belicht en wordt de impact van dit soort evenementen op de samenleving besproken.
Europride
Op zaterdag 18 mei vindt dan de Pride zelf plaats. Vanaf 14 uur vertrekt de optocht vanaf de Kunstberg door de hoofdstad. Als onderdeel van het Belgische voorzitterschap van de Raad van Europa heeft Brussels Pride dit jaar de organisatoren van de Europride in Thessaloniki uitgenodigd om deel te nemen aan de mars. Naast de Europride-praalwagen worden ook verschillende Europese delegaties vertegenwoordigd.
Op het podium op de Kunstberg vinden verschillende optredens en dj-sets plaats van onder meer MUSTII, Alice on the Roof, Gustaph, het danstrio Trinxx, AZO en RAQL.
‘Safer Zone’
Om ervoor te zorgen dat iedereen in de beste omstandigheden en in alle veiligheid naar het evenement kan komen, zet Brussels Pride dit jaar de hele dag een Safer Pride-systeem in. Concreet wordt op het Albertinaplein een Safer Zone ingericht, een rustige ruimte waar vrijwilligers en getrainde professionals een luisterend oor bieden en psychosociale of medische ondersteuning indien nodig. Er gaat ook een mobiel SACHA Care Team (Safe Attitude Against Harassment and Assault) de baan op.
In het Pride Village kunnen geïnteresseerden opnieuw terecht voor informatie en sensibilisering met betrekking tot het thema en de strijd van de holebigemeenschap. Een honderdtal partners neemt deel aan de organisatie van de Pride. In de week voor Brussels Pride worden heel wat gebouwen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest verlicht en versierd in de kleuren van de regenboogvlag.
Lees meer over: Brussel-Stad , Events & Festivals , Brussels pride