We have come a long way We komen van ver, Next Gen

Common Frames

| In 'We komen van ver' vertellen vier nieuwkomers in Nederland over de impact van onvrijwillige migratie tijdens hun puberteit.

Kort gesprek

Next Generation, Please!: hoe kijken jongeren naar de wereld?

Andy Furniere
© BRUZZ
18/05/2024

Voor Bozars jongerenplatform Next Generation, Please! gingen het voorbije schooljaar groepjes 15- tot 26-jarigen aan de slag met bewegend beeld. Tijdens een publieksmoment vertonen ze de vier films en de video-installatie die ze uit die sessies met de hulp van ervaren coaches puurden. Behalve de keuze voor bewegend beeld, heeft deze zevende editie ook een inhoudelijke focus. “We wilden weten hoe zij kijken naar grote thema's als identiteit, migratie en democratie,” zegt Christopher Kiaku, een van de coördinatoren bij Bozar. “Zien ze die thema's als problemen of als opportuniteiten?”

De film Ceci n'est pas un hymne gaat over de Belgische identiteit zoals die wordt uitgedragen in de nationale hymne. Woordsmeden van de Kunsthumaniora Brussel en Collectif Mal Temperado geven de Brabançonne uit 1830 een update. “Verwacht een inclusieve versie, die iedereen kan meezingen, ongeacht gender, huidskleur en seksualiteit.”

Zowel We komen van ver als A castle made of sand verbeelden persoonlijke migratieverhalen. In die eerste film vertellen vier nieuwkomers in Nederland over de impact van onvrijwillige migratie tijdens hun puberteit. “De film toont hoe ze tijdens het al moeilijke proces van volwassen worden nog extra barrières moesten overwinnen om erbij te horen en zich goed te voelen.” De video-installatie A castle made of sand – een verwijzing naar het 'Klein Kasteeltje' – bestaat uit een reeks videoportretten die vluchtelingen zelf met hun smartphones maakten. Ze documenteren hun eerste dagen in het land, met als coach fotograaf Vincen Beeckman, die hiervoor samenwerkte met Fedasil.

InnerEScape van kunstenaarscollectief KNEPH is het buitenbeentje in de selectie. Het is een poëtische film over jongeren die hun weg zoeken in woelige tijden. “Voor de opnames zijn ze op retraite geweest op een berg in Frankrijk, ver weg van de beschaving. Ze leerden er films maken op ambachtelijke en experimentele wijze, en luisterden bijvoorbeeld naar planten via chemische processen die je kan vertalen naar geluidsgolven.”

De kortfilm Candela van de Braziliaans-Brusselse Mariana Machado is het enige fictieproject en toont een dag in het leven van drie queer, Latijns-Amerikaanse jongeren, die, nadat ze zich buitensluiten uit hun appartement, door de straten van Brussel dwalen. “Waar ze allerlei kleurrijke figuren ontmoeten, zoals een goochelaar, of echte Brusselaar Paul, die Sugar Love wordt als hij zich tot dragqueen heeft omgetoverd. Paul kwam hier trouwens ooit zelf toe uit Latijns-Amerika als migrant zonder papieren.” Sugar Love zal ook het beste van zichzelf geven tijdens de afterparty. Kwestie van de Pride Week mooi af te sluiten.

Next Generation, Please! vindt plaats op 19/5 in Bozar, bozar.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Events & Festivals , Film , Next Generation, Please! , Bozar , brussele jongeren

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni