| Brecht Evens in zijn atelier.

Brecht Evens, ster van de Vlaamse graphic novel, komt signeren.

Kurt Snoekx
© BRUZZ
21/02/2024

Is dé strip van het nog prille jaar al verschenen? Met De Bondgenoten doet Brecht Evens nog maar eens monden openvallen.

Sinds hij in 2009 met Ergens waar je niet wil zijn op verleidelijke wijze zijn ‘jeugdzonden’ van zich afschudde, is Brecht Evens een baken geworden in de stripwereld. Een baken dat een bizarre combinatie van vertrouwen en vernieuwing uitstraalt. Ook buiten de landsgrenzen. De in Hasselt geboren stripmaker, die even brusselde maar intussen al jaren thuis is in de Lichtstad, verzamelde in vijftien jaar tijd al twee Fauves op de hoogmis van de strip in Angoulême, en rijfde nominaties voor de Eisner, Ignatz en Harvey Awards, én voor de Oscars (voor Marona en Genius loci) binnen. Als gerechtigheid een dingetje is, dan zal na De liefhebbers, Panter en Het amusement ook het eerste deel van zijn tweeluik De Bondgenoten een prijzenmagneet worden.

Gefundenes Fressen
De Bondgenoten vertelt het verhaal van de jonge Arthur, die met zijn vader een teruggetrokken bestaan leidt. Tegelijk lichtjaren verwijderd van en voortdurend bedreigd door de buitenwereld. Binnen geleiden de tekeningen van de jongen een verbeelding die onhoudbaar aan het kronkelen gaat.

De Bondgenoten van Brecht Evens

Er wordt gezien wat er niet is, en wat niet te zien is, bestaat toch. Ongetwijfeld. Kijk maar naar de tekens, ontcijfer de codes. Dat spel-zonder-grenzen is gefundenes Fressen voor Brecht Evens, die met zijn eigenzinnige vormentaal, rijke kleurenpalet en weelderige transparanten al voortdurend delft in het tastbaar maken van wat onzichtbaar sluimert en krioelt. Met De Bondgenoten levert hij een in complotten en paranoia gedrenkt meesterwerk af. Dat deel twee de grenzen nog wat zal verleggen, daar hoef je geen morse voor te kennen.

BRECHT EVENS
22/2, Passa Porta, passaporta.be & 23/2, Librairie Flagey, librairiesflagey.com

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni