De Sounds Jazz Club in de Elsense Tulpenstraat is al sinds 1986 dé place to be voor Brusselse jazzliefhebbers. Sinds 2021 wordt de plek beheerd door de vzw Sounds Live, maar aan dat verhaal komt nu een einde na een conflict met de eigenaar van het gebouw.
Managementwissel Sounds Jazz Club in Elsene, vzw wil werking elders verderzetten
Het verhaal van de Sounds Jazz Club begon toen Rosy Merlini en Sergio Duvalloni, beiden van Italiaanse afkomst, in de jaren 80 naar Brussel kwamen. Toen een Frans restaurant in de Tulpstraat 28, vlakbij het gemeentehuis van Elsene, failliet ging begon bij Duvalloni - een rasliefhebber van livemuziek - een idee te rijpen. In 1985 besloot hij zijn vrouw voor haar verjaardag eens echt te verrassen en met de woorden: "Ik ga je een cadeau geven. Ik heb een pand gevonden en we openen een jazzclub", begon het verhaal van een iconische Brusselse muziekhub.
Gedurende 35 jaar bouwden beide oprichters de club uit tot een essentiële schakel van de Brusselse jazzscene met heel wat aandacht voor ontluikend jong Belgisch en internationaal talent. In 2021, na een noodgedwongen sluiting van een jaar vanwege de lockdowns, besloten de zestigers zich uit het project terug te trekken.
Ze lieten de club in goede handen achter. Een groepje professionals uit de Brusselse jazzsector nam onder de noemer vzw Sounds Live het management over. Het initiatief daarvoor kwam van jazzpianist Joachim Caffonnette, bijgestaan door Fanny De Marco en Emmanuel André. Zij verbonden zich ertoe om vier avonden per week te openen, goed voor ruim 160 concerten per jaar. Het gebouw zelf werd verkocht aan het collectief Buen Vivir.
Meningsverschillen
Ruim twee jaar later laat Sounds Live nu weten het gebouw in de Tulpenstraat op zijn beurt te zullen verlaten op 30 juni na “meningsverschillen over het beheer en de visie over het project” met Buen Vivir. De vzw gaat nu op zoek naar een nieuwe locatie, maar zal vanaf september 2024 ook concerten en jamsessies organiseren op partnerlocaties.
Buen Vivir bevestigt in een eigen communicatie de moeilijke samenwerking, maar zegt tegelijk met zijn vzw Sounds Resist "het traditionele maar vernieuwde Sounds Jazz Club-programma te blijven beheren."
Tegelijk hoopt Buen Vivir dat de split zal leiden tot een nieuw live muziekpodium in Brussel, iets waar de stad dringend nood aan heeft. “Als we verdwijnen zou de stad stiller en de Brusselse cultuur er armer van worden”, klinkt het bij Sounds Live zelf.
Lees meer over: Elsene , Muziek , Sounds Jazz Club , jazz , Elsene , brusselse muziek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.