BRZ 20250219 1923 EAT AND DRINK Fava

Saskia Vanderstichele

Review
Score: 4 op 5

Fava: absoluut onweerstaanbare ‘pita pockets’

Michel Verlinden
© BRUZZ
21/02/2025

Fava is een piepklein adresje maar een grote ontdekking. Aan een vegetarische counter met acht zitplaatsen flirten pita's en hummus met de perfectie.

We hadden al een tijdje geleden de tip gekregen om eens bij Fava te gaan lunchen. Om de een of andere reden vonden we altijd wel iets beters te doen. Gelukkig hebben we uiteindelijk de stap gezet, want wat voor een verrassing was dat!

Fava ligt iets hoger dan de polikliniek van het UMC Sint-Pieter, maar is vrij onopvallend. Je loopt er dan ook makkelijk aan voorbij. In de piepkleine zaak, die bestaat uit een toonbank omringd door acht zitplaatsen, zwaait Wael Kostantinos, een chef met zowel Griekse als Egyptische roots, de scepter.

Witte tegels zoals in de Parijse metro, multiplexmeubels en een bankje met de rug naar het raam: het interieur ademt de sfeer van een coole plek waar je even kan ontsnappen aan het lawaai en de drukte van de stad.

In lijn met de sfeer van dit toevluchtsoord kookt de vriendelijke en immer glimlachende Kostantinos met de grootste toewijding, of hij nu brooddeeg bereidt of kombucha fermenteert. De voormalige ambtenaar wijdt zich aan vegetarisch streetfood – soms ook veganistisch, zoals de uitstekende, superzachte carrot cake (3,50 euro), die we als dessert namen.

Gelukkig hebben we uiteindelijk de stap gezet om eens bij Fava te gaan lunchen, want wat voor een verrassing was dat!

De specialiteit hier bestaat uit een reeks absoluut onweerstaanbare 'pita pockets' (7 tot 8 euro): zeer fluffy, huisgemaakt brood met daarin bereidingen geïnspireerd op de keukens van het Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten.

De 'Amba' (8 euro) die wij proefden was hemels: een mix van superverse ingrediënten – gegrilde aubergine, sla, tomaat, komkommer, rode ui, peterselie, tahin en uitstekende augurken – met falafel, die was overgoten met een zoetzure saus op basis van mango, azijn, fenegriek (vermoeden we) en een vleugje chilipeper.

Wael heeft ook verschillende soorten hummus – 'kasa' (6 euro), 'red foul' (8 euro) en 'mosul' (8 euro), een versie verrijkt met zhug, een soort Jemenitische pesto – en heerlijke schotels met bloemkool (8 euro) of gegrilde aubergine gemengd met sesamsaus (7 euro).

Om te drinken is er het heerlijke 'Ginger Beer' (3,50 euro) van de nabijgelegen nanobrouwerij L'Annexe, of de ter plekke gemaakte kombucha (2,50 euro).

FAVA
Waterloolaan 113, Brussel, Instagram: fava.brussels

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni