Brussels minister Sven Gatz (Open Vld) heeft woensdag zijn boek ‘RWDM 50 Years’ voorgesteld in het Edmond Machtensstadion in Sint-Jans-Molenbeek. Het boek werpt een licht op de geschiedenis van de voetbalclub, die veel ups en downs gekend heeft.
50 jaar RWDM: trouwe fan Sven Gatz schrijft boek over 'derde club van Brussel'
Gatz is dan wel minister in de Brusselse regering, maar het boek schreef hij als supporter van Racing White Daring Molenbeek en niet als politicus. “Dit boek komt voort uit passie voor voetbal en de club, maar vooral omdat de ploeg jarenlang onderbelicht is gebleven. Soms lijkt het alsof Brussel maar twee ploegen heeft: Union en Anderlecht.”
De Open Vld’er groeide op in de Mettewielaan, op vijfhonderd meter van het Edmond Machtensstadion. “Als jongen hoorde ik het gejuich uit het stadion oprijzen als de voetballegendes wonnen”, mijmert hij tijdens de presentatie.
De timing van publicatie lijkt wel goed gekozen - RWDM promoveerde onlangs nog van de tweede naar de eerste klasse - maar dat is puur toeval, zegt Gatz. “We zijn anderhalf jaar geleden begonnen aan het boek en toen was er nog geen sprake van promotie, maar het is mooi om te zien dat de club nu weer in de spotlights staat.”
Verschillende invalshoeken
Behalve Gatz werkten elf andere auteurs-supporters mee aan het boek. Onder hen Thierry Gobbe, die een RWDM-museum uitbaat in La Louvière, voetbalhistoricus Kurt Deswert, voetbalanalist Stephan Streker, sportjournalist Rodrigo Beenkens, sportjournalist en RWDM-watcher Filip Van Der Elst, fotograaf Ivan Put, RWDM-supporter Bart de Smedt, zanger en RWDM-supporter Marka, voormalig persverantwoordelijke bij RSC Anderlecht David Steegen, en Robert Delathouwer, politicus bij PS en Vooruit en promotor van het Brussels dialect.
“Dankzij die verschillende stemmen krijgt het boek andere invalshoeken én divers beeldmateriaal. Het is een hebbeding voor RWDM-supporters en voetbalfanaten”, zegt Gatz. Dat blijkt ook uit de inhoud: er zijn interviews opgenomen met belangrijke ex-spelers bij RWDM zoals Armand Swartenbroeks, Johan Boskamp en Jacques Teugels, de geschiedenis van de club wordt volledig uit de doeken gedaan, tien legendarische wedstrijden worden belicht en een hoofdstuk is gewijd aan de meisjesploeg RWDM Girls.
Zelfs wielerlegende Eddy Merckx komt aan bod: hij trapte in zijn jeugdjaren nog een balletje bij Racing White de Woluwe, de ploeg die in 1973 met Daring Molenbeek samensmolt tot het huidige RWDM.
‘Molenbeek Brusseleirs’
RWDM is Brussels en dat wilde Gatz ook laten weerklinken in het boek. Het Brussels karakter druipt dan ook van de bladzijden af. “Het boek begint in het Brussels dialect, de passages zijn zowel in het Nederlands als in het Frans geschreven, en het werk eindigt in het Engels met een interview met John Textor, de Amerikaan die in RWDM investeert”, legt Gatz uit.
“Tegelijk geeft het boek een stem aan het noordwesten van Brussel, de ‘andere kant’ van het kanaal. Molenbeek is eerder een volkswijk. Die maatschappelijke onderbouw van een voetbalploeg zit ook verweven in het boek”, zegt Gatz.
Johan Boskamp en Jacques Teugels namen het boek tijdens de persconferentie formeel in ontvangst. Gatz drukte ook zijn dankbaarheid uit voor Thierry Dailly, die tot voor kort voorzitter was van RWDM, maar ontslagen werd: “Zonder hem zou RWDM niet zijn wat het vandaag is.”
Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Sport , RWDM , Sven Gatz , Johan Boskamp
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.